Αντιδρούν στη φορολόγηση των ομαδικών ασφαλιστήριων συμβολαίων οι ασφαλιστές
Προβληματισμό για τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τη φορολόγηση των εισφορών του εργοδότη, που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ως εισόδημα του εργαζόμενου από μισθωτές υπηρεσίες εξέφρασε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Οι παροχές αυτές δεν αποτελούν εισόδημα του εργαζομένου, αφού δεν έχει πρόσβαση σε αυτές, παρά μόνο μετά την πάροδο ετών και υπό προϋποθέσεις, υπογραμμίζει η ΕΑΕΕ και προειδοποιεί για μαρασμό του κλάδου των ομαδικών ασφαλίσεων.
Τον προβληματισμό της σχετικά με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τη φορολόγηση των εισφορών του εργοδότη, που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ως εισόδημα του εργαζόμενου από μισθωτές υπηρεσίες εξέφρασε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στον υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη με έγγραφό της.
Οι παροχές αυτές δεν αποτελούν εισόδημα του εργαζομένου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ΕΑΕΕ και προειδοποιεί για μαρασμό του κλάδου των ομαδικών ασφαλίσεων.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή μια τέτοια ρύθμιση θα έχει αποτέλεσμα να περιέλθει σε μαρασμό ο κλάδος των ομαδικών ασφαλίσεων, αφού κανένας εργαζόμενος δεν θα ήταν πρόθυμος να φορολογείται ετησίως για ασφάλισμα που δεν είναι καν βέβαιο ότι θα το εισπράξει (π.χ. σε περίπτωση διακοπής της εργασίας του) ή εάν το εισπράξει αυτό θα γίνει στην ηλικία συνταξιοδότησής του.
Όπως υπογραμμίζει η ΕΑΕΕ, οι παροχές αυτές δεν αποτελούν εισόδημα του εργαζομένου, αφού δεν έχει πρόσβαση σε αυτές, παρά μόνο μετά την πάροδο ετών και υπό προϋποθέσεις.
«Επιπλέον, στα ομαδικά προγράμματα προκαθορισμένης παροχής (defined benefit), ο υπολογισμός του φόρου επί της εισφοράς του εργοδότη έχει τεχνικές δυσκολίες, που καθιστούν τον υπολογισμό του ύψους του φόρου αδύνατο στη πράξη», τονίζεται στην επιστολή.
Εκτιμάται μάλιστα ότι ενδεχόμενη τέτοια ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με παγιωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που συνίστανται στη λήψη συγκροτημένων μέτρων ενίσχυσης της ιδιωτικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, μέσω ισχυρών φορολογικών κινήτρων.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) η οποία σημειώνει ότι «το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών ομαδικών συμβολαίων και τη συρρίκνωση του κλάδου Ομαδικών Ζωής, με επακόλουθο την απώλεια θέσεων εργασίας και την απώλεια των εσόδων των εταιρειών και των Ταμείων μας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες παροχές και επιδόματα δεν φορολογούνται – Όσα πρέπει να ξέρετε
- Allianz: Ο κόσμος χωρίς το ΝΑΤΟ – Εξετάζοντας τις πιθανότητες
- Συνταγή: Παραδοσιακή χορτόπιτα
- Συνάντηση Πούτιν με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Σε ποιες περιοχές επιμένει η κακοκαιρία την Πέμπτη – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
- Το blueberry είναι superfood (έστω κι αν δεν του φαίνεται)
- Σοβαρές παθήσεις στον εγκέφαλο προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Τα μυστικά της συνταξιοδότησης για γονείς ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442