Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

«Κάντε αυτά που πρέπει και τα λέμε» το μήνυμα της Μέρκελ στον Σαμαρά

Η φράση «κάντε τα και τα λέμε» συμπυκνώνει το μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα και τις συνομιλίες του με την Ανγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να μας πείσετε» φέρεται να του είπε η κ. Μέρκελ, για να απαντήσει ο Αντ.Σαμαράς ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστη».

Η φράση «κάντε τα και τα λέμε» συμπυκνώνει το μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα και τις συνομιλίες του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η εκτός προγράμματος συνομιλία της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά, έδειξε μια στροφή της γερμανικής πολιτικής ελίτ.

«Πρέπει να μας πείσετε» φέρεται να του είπε η κ. Μέρκελ, για να απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστη».

Η καγκελάριος φέρεται να αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται στην Αθήνα. «Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε» ήταν η τοποθέτηση της Ανγκελα Μέρκελ.

* Περισσότερα για το θέμα στο Βήμα της Κυριακής

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τις επαφές

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Σαμαράς σε όλους τους συνομιλητές του ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι και οι δύο ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ, έκαναν κατηγορηματικές δηλώσεις ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο θερμός ήταν ο κ. Ολάντ, ωστόσο δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αρχηγών των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης για το θέμα της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις, αλλά ότι τα οικονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο που να τα αντέξει ο ελληνικός λαός».

Οι υπεύθυνοι της Γερμανίας έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που βάζουν.

Πάντως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας που το έλλειμμά της είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο