Η Μέρκελ προωθεί νέα συνθήκη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, γράφει ο Spiegel
Η Άνγκελα Μέρκελ προωθεί μια νέα συνθήκη για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών-μελών αλλά και των εταίρων της, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Μια από τις ιδέες που φέρεται να προωθεί το Βερολίνο -μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία- αφορά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «το οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει το δικαίωμα να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς».
Η Άνγκελα Μέρκελ προωθεί μια νέα συνθήκη για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών-μελών αλλά και των εταίρων της, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Μια από τις προτάσεις είναι μάλιστα να ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η επίβλεψη της τήρησης των προϋπολογισμών.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» γράφει το περιοδικό. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να επιθυμεί «να πραγματοποιήσουν σύνοδο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την ΕΕ».
Σύμφωνα με το Spiegel, «ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες».
«Η ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια συνάντησης κατά τη σύνοδο κορυφής που προβλέπεται για το Δεκέμβριο» αναφέρει ακόμη το περιοδικό.
Μια από τις ιδέες που φέρεται να προωθεί το Βερολίνο αφορά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να αποκτήσει το δικαίωμα να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και να τιμωρεί όσους δημιουργούν ελλείμματα».
Το περιοδικό διευκρινίζει ωστόσο ότι «η πρόταση αυτή δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στα περισσότερα κράτη-μέλη».
Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο Γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε» γράφει o Spiegel
H Άνγκελα Μέρκελ επιμένει εδώ και μήνες στην ανάγκη να υπάρξει «περισσότερη Ευρώπη» προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει η κρίση του ευρώ.
«Υπάρχουν επίσης στάδια για περισσότερη ολοκλήρωση που θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη (της ΕΕ). Δεν έχουμε φτάσει εκεί, δεν πρέπει όμως να υπάρχουν ταμπού» είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου στη συνόδου των χωρών που βρέχονται από τη Βαλτική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112
- OnlyFans: Πόσο απειλούνται οι δημιουργοί του με «φόρο αμαρτίας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)











![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-121x85.jpg)



![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442