Άνοιξαν οι κάλπες στη Συρία για την εκλογή νέου Κοινοβουλίου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εκλογές, οι οποίες αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκαν εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Άνοιξαν οι κάλπες στη Συρία για την εκλογή νέου Κοινοβουλίου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με ψηφοφόρους να συγκεντρώνονται έξω από τα εκλογικά τμήματα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Οι εκλογές, οι οποίες αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκαν εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα επεισόδια βίας από τον Μάρτιο του 2011.
Συνολικά, 7.195 υποψήφιοι -ανάμεσά τους μόλις 710 γυναίκες- διεκδικούν τις 250 έδρες του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Οι εκλογές διεξάγονται τρεις μήνες ύστερα από την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει νέα πολιτικά κόμματα να συναγωνιστούν το κυβερνών κόμμα Μπάαθ του Μπασάρ αλ Άσαντ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 41 χρόνια.
Οι κάλπες άνοιξαν κάτω από την έντονη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας. Αυτόπτης μάρτυρας στη Δαμασκό δήλωσε ότι περισσότερα από 100 σημεία ελέγχου του στρατού στήθηκαν σε περιοχές της πρωτεύουσας, κοντά στα εκλογικά τμήματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας, σχεδόν 15 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου.
«Θεωρούμε ότι οι εκλογές δεν έχουν καμία αξιοπιστία εν μέσω μιας κατάστασης όπου το καθεστώς σκοτώνει τον συριακό λαό» δήλωσε η Μπασμά Κοντμάνι, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του κυριότερου εξόριστου αντιπολιτευόμενου σχηματισμού.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας αναφέρθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και κυβερνητικά στρατεύματα στην επαρχία Χάμα.