«Εξαφανισμένο» είδος πίθηκου επανεμφανίστηκε στη Βόρνεο
Η ζούγκλα των προγόνων του μπορεί να έχει συρρικνωθεί κατά 95%, κι όμως αυτό το είδος κατάφερε να επιβιώσει: ο σεμνοπίθηκος Presbytis hosei canicrus τελικά δεν έχει εξαφανιστεί από το νησί της Βόρνεο, όπως υποψιάζονταν οι ζωολόγοι.
Η ζούγκλα των προγόνων του μπορεί να έχει συρρικνωθεί κατά 95%, κι όμως αυτό το είδος κατάφερε να επιβιώσει: ο σεμνοπίθηκος Presbytis hosei canicrus τελικά δεν έχει εξαφανιστεί από το νησί της Βόρνεο, όπως υποψιάζονταν οι ζωολόγοι.
Το ντροπαλό πρωτεύον είχε ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1970 στο Εθνικό Πάρκο του Κουτάι, στην ινδονησιακή πλευρά της Βόρνεο, περίπου 80 χιλιόμετρα από το σημείο όπου εντοπίστηκε ο νέος πληθυσμός. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 95% του δάσους της περιοχής είχε χαθεί λόγω της παράνομης υλοτομίας, των εμπρησμών και των παράνομων ορυχείων λιθάνθρακα.
H εξωτική Βόρνεο, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι. Τα τροπικά δάση του νησιού είναι από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, και φιλοξενούν απειλούμενα είδη όπως ο ουραγκοτάγκος και οι πυγμαίοι ελέφαντες.
Ο σεμνοπίθηκος Presbytis hosei canicrus, ο οποίος κατατάσσεται στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» είδη του επίσημου Κόκκινου Βιβλίου, είναι πιθανότατα το σπανιότερο θηλαστικό του νησιού.
Όμως στην τελευταία έρευνα το 2010 οι σεμνοπίθηκοι ήταν άφαντοι, και πολλοί υποψιάζονταν ότι είχαν πια εξαφανιστεί.
«Δεν γνωρίζαμε αν αυτό το είδος εξακολουθούσε να υπάρχει ή αν κρυβόταν σε μικρούς θύλακες δάσους» σχολιάζει η Στέφανι Σπίχαρ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε εκ νέου τον σεμνοπίθηκο.
Η μεγάλη επιτυχία ήρθε πέρυσι, όταν αρκετά άτομα του σπάνιου είδους απαθανατίστηκαν με αυτόματες φωτογραφικές παγίδες στο δάσος του Ουέχεα.
Οι μοναδικές εικόνες δημοσιεύονται στο American Journal of Primatology.
Το μέγεθος του πληθυσμού παραμένει άγνωστο, και οι ερευνητές πιέζουν τώρα την ινδονησιακή κυβέρνηση για την καλύτερη τήρηση των μέτρων προστασίας στην περιοχή.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας