Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έτοιμη για «κάθε πιθανό σενάριο» σχετικά με τη Συρία δηλώνει η Άγκυρα

Έτοιμη για «κάθε πιθανό σενάριο» σχετικά με τη Συρία δηλώνει η Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε, αναφερόμενος στη Συρία, ότι ένα καθεστώς το οποίο βασανίζει τους πολίτες του δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.

Ο Τούρκος υπουργός συμπλήρωσε ότι η συριακή κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν τρόπο για να συνυπάρξει ειρηνικά με τους πολίτες και ότι η Δαμασκός έχει ακόμη την ευκαιρία να δεχτεί στο έδαφός της τους διεθνείς παρατηρητές που πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιούνται μέσω νέου συνοριακού περάσματος, από το Ιράκ, εάν κλιμακωθεί η βία στη Συρία.

Η Τουρκία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αραβικού Συνδέσμου και να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, με την οποία έχουν κοινά σύνορα μήκους 800 χλμ.

Ο Μπ.Γιλντιρίμ τόνισε ότι οι κυρώσεις δε θα βλάψουν τον συριακό λαό.

Παράλληλα, η Ρωσία εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να απειλεί τη Δαμασκό με τελεσίγραφα.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσουμε να θέτουμε τελεσίγραφα και να εργαστούμε για να επιστρέψει η κατάσταση στον πολιτικό της χαρακτήρα» τόνισε ο Σ.Λαβρόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

«Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούν σήμερα τη λήψη μέτρων κατά της Συρίας, είχαν μια διαφορετικά στάση απέναντι στην Υεμένη, όπου οι συνομιλίες για το σχέδιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, το οποίο είχε προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, διήρκεσαν τρεις μήνες» πρόσθεσε.

«Στο τέλος, η διεθνής κοινότητα, αφού επέδειξε υπομονή και επιμονή, ασκώντας την ίδια πίεση σε όλους τους εταίρους της διαδικασίας, κατάφερε να υπογραφεί το σχέδιο αυτό» πρόσθεσε.

«Μια τέτοια προσέγγιση είναι απαραίτητη για το συριακό πρόβλημα, γιατί τα τελεσίγραφα στα οποία κατέφυγαν μερικά κράτη, ιδιαίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, δεν επιλύουν το πρόβλημα αυτό» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο