Έτοιμη για «κάθε πιθανό σενάριο» σχετικά με τη Συρία δηλώνει η Άγκυρα
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε, αναφερόμενος στη Συρία, ότι ένα καθεστώς το οποίο βασανίζει τους πολίτες του δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης.
Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.
Ο Τούρκος υπουργός συμπλήρωσε ότι η συριακή κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν τρόπο για να συνυπάρξει ειρηνικά με τους πολίτες και ότι η Δαμασκός έχει ακόμη την ευκαιρία να δεχτεί στο έδαφός της τους διεθνείς παρατηρητές που πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιούνται μέσω νέου συνοριακού περάσματος, από το Ιράκ, εάν κλιμακωθεί η βία στη Συρία.
Η Τουρκία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αραβικού Συνδέσμου και να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, με την οποία έχουν κοινά σύνορα μήκους 800 χλμ.
Ο Μπ.Γιλντιρίμ τόνισε ότι οι κυρώσεις δε θα βλάψουν τον συριακό λαό.
Παράλληλα, η Ρωσία εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να απειλεί τη Δαμασκό με τελεσίγραφα.
«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσουμε να θέτουμε τελεσίγραφα και να εργαστούμε για να επιστρέψει η κατάσταση στον πολιτικό της χαρακτήρα» τόνισε ο Σ.Λαβρόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
«Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούν σήμερα τη λήψη μέτρων κατά της Συρίας, είχαν μια διαφορετικά στάση απέναντι στην Υεμένη, όπου οι συνομιλίες για το σχέδιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, το οποίο είχε προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, διήρκεσαν τρεις μήνες» πρόσθεσε.
«Στο τέλος, η διεθνής κοινότητα, αφού επέδειξε υπομονή και επιμονή, ασκώντας την ίδια πίεση σε όλους τους εταίρους της διαδικασίας, κατάφερε να υπογραφεί το σχέδιο αυτό» πρόσθεσε.
«Μια τέτοια προσέγγιση είναι απαραίτητη για το συριακό πρόβλημα, γιατί τα τελεσίγραφα στα οποία κατέφυγαν μερικά κράτη, ιδιαίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, δεν επιλύουν το πρόβλημα αυτό» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442