Το τουρκικό κράτος επιστρέφει στα μειονοτικά ιδρύματα περιουσίες τους
Διάταγμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως, προβλέπει την επιστροφή στα μειονοτικά κοινωφελή ιδρύματα της ακίνητης περιουσίας, που απέκτησαν μετά την καταγραφή του 1936.
Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση σε γεύμα «ιφτάρ» που παραθέτει την Κυριακή προς τιμήν του η ελληνική μειονότητα, με αφορμή τη λήξη της νηστείας για το Ραμαζάνι.
Το διάταγμα, που έχει την ισχύ νόμου, προβλέπει ότι τα κοινωφελή ιδρύματα των μειονοτήτων έχουν προθεσμία 12 μηνών για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.
Η Διεύθυνση Βακουφίων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές (ο περιώνυμος «μπεγιαναμές»). Η απαγόρευση αυτή επεβλήθη στην πράξη μετά το 1972, όταν μία απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Ανώτερου Εφετείου αποτέλεσε για τη Διεύθυνση Βακουφίων την «νομική βάση» για να θεωρήσει τις προαναφερθείσες δηλώσεις του 1936 οριστικές αφαιρώντας από τα μειονοτικά όργανα την κυριότητα όλων των ακινήτων, που είτε από παράληψη δεν δηλώθηκαν, είτε αποκτήθηκαν (μέσω δωρεάς, διαθήκης ή αγοράς) μετά τη χρονολογία αυτή.
Με την απόφαση του 2008 είχε δοθεί λύση σε μέρος των εκκρεμών υποθέσεων, επιστράφηκε μέρος των ακινήτων που δεν είχαν δηλωθεί το 1936, ωστόσο παράγοντες της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολης σχολίαζαν ότι η ρύθμιση δεν ήταν επαρκής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Parasocial breakup: Το τέλος της «σχέσης» μας με ένα influencer θυμίζει χωρισμό;
- Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι Αύγουστο και Σεπτέμβριο
- Η εικόνα στη βραχυχρόνια μίσθωση: Λιγότερα Airbnb, ακριβότερες διακοπές
- Η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα σε διάσκεψη για την πολιτική τρομοκρατία
- Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» σήμερα η Αττική και ακόμη επτά περιοχές
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι
- Σπάνε ρεκόρ και… κατάρες δεκαετιών: Τι κυνηγούν στον τελικό του Μουντιάλ Αργεντινή, Ισπανία και… Εμπαπέ (pics)
- Ελέγχους σε διαιτολογικά κέντρα και κέντρα αισθητικής ξεκινά το υπουργείο Υγείας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442