Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο χτυπά η καρδιά του Δεκαπενταύγουστου
Χιλιάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Τραπεζούντα η ελληνική παρουσία είναι έντονη παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών.
Χιλιάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Τραπεζούντα η ελληνική παρουσία είναι έντονη παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών.
Πόντιοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρωσία ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συρρεύσει ήδη για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική θεία λειτουργία την οποία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Η φετινή συγκυρία έχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα για την περιοχή του Πόντου, καθώς η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Σουμελά γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού των μουσουλμάνων.
Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, έπειτα από 88 χρόνια, τελέστηκε η πρώτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ.Ιλαρίωνα από το Πατριαρχείο Ρωσίας και του Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο τελευταίος είναι ο μόνος ποντιακής καταγωγής ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.
H πατριαρχική θεία λειτουργία, στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, θα μεταδοθεί από τον ελληνικό δορυφόρο HELLAS SAT 2, ο οποίος προσφέρει δωρεάν τη διαστημική χωρητικότητα στις ώρες που απαιτείται. Η λειτουργία θα μεταδοθεί μέσα από τις συχνότητες της ΕΤ3 και θα πραγματοποιηθεί από την κεραία του δορυφόρου S2.
Στο Βέρμιο
Στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά της Ημαθίας το ομώνυμο ίδρυμα οργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν τη Δευτέρα με το αρχιερατικό συλλείτουργο, την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου «Μελισσανίδειον Μέλαθρον», που είναι δωρεά των αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη.
Τον Δεκαπενταύγουστο την Παναγία Σουμελά, στην Ημαθία, θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Εντάσσουν την Τουρκία σε λίστα παρακολούθησης για σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας
- Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒΒ με θετικές προοπτικές
- NBC: Ο Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές για χερσαία επιχείρηση στο Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν «είναι έτοιμο» να επιτρέψει τη διέλευση σε πλοία ιαπωνικών συμφερόντων
- Αγωγή κατά Τραμπ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο
- Χαβάη: Κίνδυνος κατάρρευσης φράγματος και εντολή εκκένωσης σε 5.500 κατοίκους
- Ιράν: Ποιος θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου; «ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση»
- Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η WSJ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442