
Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας»
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε τη Δευτέρα κατά τρεις μονάδες, από Caa1 σε Ca, το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, θέτοντάς το σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας», εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές. Πάντως, τονίζεται ότι το καθεστώς της χώρας θα επανεξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων. Αναμενόμενη η απόφαση, σχολίασε η Κομισιόν.
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε τη Δευτέρα κατά τρεις μονάδες, από Caa1 σε Ca, το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, θέτοντάς το σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας».
Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος Moody’s εξηγεί ότι η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιότερων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, «σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες».
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης δηλώνει ότι το καθεστώς της χώρας θα επανεξετασθεί όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.
«Η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος και η δήλωση του IIF συνεπάγονται ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης ανταλλαγής και ως εκ τούτου χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι πρακτικώς 100%» αναφέρει η ανακοίνωση της Moody’s.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας.
«Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει την συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, οι οποίοι είναι πλέον σίγουρο ότι θα υποστούν απώλειες. Αν και όταν πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές ομολόγων, η Moody’s θα το χαρακτηρίσει ως χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρεται στο σχόλιο του οίκου αξιολόγησης.
«Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, η Moody’s θα επανεκτιμήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντανακλά το ρίσκο που σχετίζεται με το νέο πιστωτικό προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους» επισημαίνεται.
H αντίδραση της Κομισιόν
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς για την απόφαση ανέφερε ότι ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη.
Σημείωσε επίσης ότι χρήσιμο θα ήταν να την διαβάσει κανείς προσεκτικά και ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την αντίδραση του οίκου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την Ελλάδα ανέφερε ότι η τρόικα θα επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα, αλλά όχι άμεσα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που μας έδωσε «από σεβασμό» 20 τάνκερ με πετρέλαιο, δηλώνει ο Τραμπ
- Ελ Σαλβαδόρ: Να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά η HRW από τον Μπουκέλε
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442