Σε κίνδυνο η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Καρέττα Καρέττα στη Μεσόγειο
Η οργάνωση MEDASSET καταγγέλλει ότι στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο δρομολογείται η κατασκευή 50 πολυτελών κατοικιών, παρακείμενων στο αιγιαλό- παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΚΑ- και ο Δήμος Τριφυλλίας διανοίγει χωρίς μελέτη κι έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πέντε δρόμους κάθετης πρόσβασης στην παραλία που γεννούν τα αβγά τους οι χελώνες Καρέττα-Καρέττα. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους […]
Η οργάνωση MEDASSET καταγγέλλει ότι στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο δρομολογείται η κατασκευή 50 πολυτελών κατοικιών, παρακείμενων στο αιγιαλό- παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΚΑ- και ο Δήμος Τριφυλλίας διανοίγει χωρίς μελέτη κι έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πέντε δρόμους κάθετης πρόσβασης στην παραλία που γεννούν τα αβγά τους οι χελώνες Καρέττα-Καρέττα.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους για τις εργασίες κατασκευής των εξοχικών κατοικιών και τη διάνοιξη των παράνομων δρόμων χρησιμοποιείται άμμος από την παραλία ωοτοκίας. Κατά μήκος της έχει εγκατασταθεί δημοτικός φωτισμός, που επιδρά αρνητικά στην ωοτοκία της χελώνας και τον προσανατολισμό των νεοσσών. Στην παραλία του Καλού Νερού, οι υπεράριθμες ομπρέλες και ξαπλώστρες έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία των χελωνών, ενώ τα φώτα από τις καντίνες της ευρύτερης περιοχής αποπροσανατολίζουν τόσο τις ενήλικες θηλυκές χελώνες που βγαίνουν να γεννήσουν, όσο και τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα. Τα πρώτα δείγματα ανεξέλεγκτης και καταστροφικής ανάπτυξης στις παραλίες του νότιου Κόλπου της Κυπαρισσίας, είναι πλέον ορατά.
Η καθυστέρηση από την πλευρά της Πολιτείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και η ολιγωρία των τοπικών Αρχών, τονίζουν ότιθέτουν το νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο σε άμεσο κίνδυνο. Η οικολογική αξία του Κόλπου είναι ανεκτίμητη, καθώς εκτός από το άρτια διατηρημένο σύστημα αμμοθινών και το πλούσιο παρακείμενο παράκτιο δάσος του, φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 526 φωλιές θαλάσσιων χελωνών Καρέττα Καρέττα το χρόνο· το δεύτερο- μετά τη Ζάκυνθο- σημαντικότερο πληθυσμό στη Μεσόγειο.
in.gr
- Γιορτή σήμερα 30 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]
- Περισσότερους από 1.200 νεκρούς θρηνεί ο Λίβανος – Το Ισραήλ κινείται για την κατοχή του νοτίου μέρους της χώρας
- Σφοδρές αντιδράσεις για την απαγόρευση πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο
- Το Ιράν «στέκεται» στον πόλεμο με όπλο την «οικονομία της αντίστασης»
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς… έγινε γήπεδο! (pics)
- Τι είναι το E-3 Sentry AWACS, το εναέριο κέντρο επιχειρήσεων που χτυπήθηκε από το Ιράν
- Σοκαριστικό βίντεο με τον 16χρονο μαχαιρωμένο στο Αγρίνιο – Οι δραματικές στιγμές μετά το αιματηρό επεισόδιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-136x85.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442