Ψωμί, Δημητριακά, Ζυμαρικά, και Αμυλώδη Το ψωμί περιέχει πρακτικά μηδενικό λίπος και αποτελεί άριστο διατροφικό στοιχείο. Μερικά αρτοσκευάσματα, π.χ., κρουασάν, μπισκότα, κουλουράκια, ντόνατς, περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες λίπους και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα παρασκευάσματα από αλεύρι ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα άλλα. Ελέγξτε τις ετικέτες στα έτοιμα παρασκευάσματα. Πολλά είναι φτιαγμένα από πλήρες […]
Το ψωμί περιέχει πρακτικά μηδενικό λίπος και αποτελεί άριστο διατροφικό στοιχείο. Μερικά αρτοσκευάσματα, π.χ., κρουασάν, μπισκότα, κουλουράκια, ντόνατς, περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες λίπους και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα παρασκευάσματα από αλεύρι ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα άλλα. Ελέγξτε τις ετικέτες στα έτοιμα παρασκευάσματα. Πολλά είναι φτιαγμένα από πλήρες γάλα και κρόκο αβγού σε σκόνη και θα πρέπει να επιλέγονται μόνο περιστασιακά. Ελέγξτε επίσης τις ετικέτες στα μπισκότα για λίπη και έλαια. Τα κρακεράκια σίκαλης και άλλα ολικής αλέσεως συχνά είναι παρασκευασμένα χωρίς λιπαρά και έχουν λίγο ή καθόλου αλάτι. Προσπαθήστε να βρείτε μη αποφλοιωμένο ρύζι, πλιγούρι και άλλα προϊόντα ολικής αλέσεως που θα τα μαγειρεύετε σε ζωμό με καρυκεύματα για να συνοδεύουν ένα κύριο πιάτο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και πολύ φθηνά. Τα ζυμαρικά είναι ένα πολύ καλό διατροφικό είδος, αρκεί να μην γίνονται υπερβολές στην κατανάλωσή τους και να μην προστίθενται πολλές λιπαρές ουσίες κατά την παρασκευή τους. Αγοράζετε όσπρια (ξερά φασόλια, αρακά, φακές, ρεβίθια, φάβα) που θα αντικαθιστούν τα κρέατα και τις σούπες με λιπαρά. Είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και πολύ πιο οικονομικά. Διαβάζετε και ελέγχετε τη λίστα συστατικών στα πακέτα των δημητριακών. Τα περισσότερα από αυτά είναι φτωχά σε κεκορεσμένα λιπαρά οξέα, αλλά πολλά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ενώ άλλα περιλαμβάνουν αλάτι και λίγα από αυτά λίπος. Να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στα λεγόμενα φυσικά δημητριακά που μπορεί να περιέχουν και τα τρία παραπάνω. Συχνά περιλαμβάνουν ινδική καρύδα ή λάδι καρύδας. Βρείτε είδη σούπας σε κονσέρβες με λιγότερο λίπος και αλάτι. Οι κονσέρβες ή τα αφυδατωμένα είδη σούπας δεν πρέπει να έχουν περισσότερο από 2γρ. λίπους ανά μερίδα.