Επαναδιαπραγμάτευση του ιρλανδικού «μνημονίου» προτείνει η αντιπολίτευση
Το κόμμα της, κατά πάσα πιθανότητα, επόμενης ιρλανδικής κυβέρνησης ζητά επανεξέταση των όρων του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ στη χώρα. Στις κεντρικές προεκλογικές του θέσεις, το Φίνε Γκάιλ, που βρίσκεται σημαντικά μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δεσμεύεται ότι θα επιδιώξει ευνοϊκότερους όρους για το Δουβλίνο με συμμετοχή των ομολογιούχων των ιρλανδικών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης.
Ψυχογιός Βασίλης
Το κόμμα της, κατά πάσα πιθανότητα, επόμενης ιρλανδικής κυβέρνησης ζητά επανεξέταση των όρων του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ στη χώρα. Στις κεντρικές προεκλογικές του θέσεις, το Φίνε Γκάιλ, που βρίσκεται σημαντικά μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δεσμεύεται ότι θα επιδιώξει ευνοϊκότερους όρους για το Δουβλίνο με συμμετοχή των ομολογιούχων των ιρλανδικών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης.
Ένα «κάψιμο των ομολογιούχων», όπως συνοψίζουν τη θέση τα ιρλανδικά ΜΜΕ, θα προέβλεπε σε σημαντικό «κούρεμα» των τραπεζικών ομολόγων και είναι μία ιδέα που φαίνεται ότι χαίρει απήχησης στους Ιρλανδούς ψηφoφόρους -που αισθάνονται ότι έχουν κληθεί να πληρώσουν το λογαριασμό για το «ξελάσπωμα» των ιρλανδικών τραπεζών.
Κάτι τέτοιο συνέβη πρόσφατα στη Δανία, όπου οι ομολογιούχοι της Amagerbanken κινδυνεύουν να χάσουν το 40% της αξίας των χρεογράφων. Έχει συμβεί επίσης και για κάποια ομόλογα της ιρλανδικής Allied Irish Bank, οι κάτοχοι των οποίων μπορεί να χρειαστεί να αποχαιρετήσουν το 80% της επένδυσής τους.
Η Κομισιόν από την πλευρά της αποκλείει οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση με την Ιρλανδία για φέτος, αφήνοντας όμως ένα περιθώριο πιθανών κινήσεων από το 2012 και έπειτα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι περιμένει από το Δουβλίνο «συνέχεια και τήρηση της συμφωνίας».
«Παρακολουθώ την προεκλογική διαδικασία στην Ιρλανδία προσεκτικά» σχολίασε σχετικά ο Όλι Ρεν, λέγοντας ότι καταλαβαίνει «πως στη δημοκρατία υπάρχει ελευθερία λόγου και ελευθερία θέσεων».
Οι ιρλανδικές τράπεζες είχαν προχωρήσει σε εκτεταμένο δανεισμό στις αγορές ομολόγων, δανείζοντας με τη σειρά τους τα κεφάλαια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στα μεσιτικά και τις κατασκευές κατά τη διάρκεια της «ιρλανδικής φούσκας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Σπόρτινγκ Λισαβόνας
- Δεν έχει ελληνικό δίπλωμα οδήγησης ο Στέφανος Τσιτσιπάς
- Καϊράτ – Ολυμπιακός 0-1: Κυρίαρχοι και «ζωντανοί» για πρόκριση οι ερυθρόλευκοι (vids)
- Δύο δοκάρια για τον Ολυμπιακό μετά το γκολ (vids)
- «Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σφαίρες» λέει η ΕΛ.ΑΣ. – Οι καταγγελίες των κτηνοτρόφων στην Κρήτη
- Μπροστά στο σκορ ο Ολυμπιακός με υπέροχο γκολ του Ζέλσον (vid)
- ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέος ο φαρμακοποιός που κατηγορείται ότι εξέδωσε χιλιάδες πλαστές συνταγές
- Νέα σωτήρια επέμβαση του τερματοφύλακα της Καϊράτ σε σουτ του Τσικίνιο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442