Συναυλία για την κοινωνική αλληλεγγύη από το ΜΜΑ στον Άγιο Παντελεήμονα
Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνουν υπό την αιγίδα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου συναυλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, στις 12 Δεκεμβρίου (στις 6 το απόγευμα). Τη συναυλία θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνουν υπό την αιγίδα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, συναυλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, στις 12 Δεκεμβρίου (στις 6 το απόγευμα).
Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση που του απηύθυναν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, κατά την επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και ανθρώπους της τέχνης, με σκοπό την ανάδειξη των πνευματικών και πολιτισμικών αγαθών και την κοινωνική αλληλεγγύη. Θεωρεί λοιπόν ότι η εκδήλωση αυτή στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονας και η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνάδει με αυτήν την πνευματική προσπάθεια.
«Το άνοιγμα στην πόλη είναι μία διαρκής προσπάθεια του Μεγάρου να πλησιάσει τους πολίτες και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Η εκδήλωση αυτή είναι για μας μια εκδήλωση αλληλεγγύης, ανεκτικότητας και κοινωνικής σύγκλισης» δήλωσε ο κ. Μάνος.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
1. Τετράφωνη χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος
2. Καμεράτα. Μιχάλη Αδάμη: Εν χορδαίς». Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.
3. Καμεράτα. Arcangelo Corelli: Concerto grosso των Χριστουγέννων. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.
4. Οι Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης: «Χριστός έν πόλει Βηθλεέμ βρεφουργείται». Ύμνοι της Εορτής των Χριστουγέννων.
Μεθ’ ημών ο Θεός, ήχος πλ. β΄, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου
Δοξαστικόν των Χριστουγέννων, Σήμερον γεννάται έκ παρθένου, ήχος πλ. β΄, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου
Στίχος (Ευλογήσατε τον Κύριον – Εμμανουήλ παιδίον) από τον Λατρινό πολυέλεο, μέλος Ιωάννου μαΐστορος του Κουκουζέλη∙ ήχος α΄
Καταβασίες προεόρτιες των Χριστουγέννων, Χριστός εν πόλει, ήχος α΄, μέλος Πέτρου Μπερεκέτη
Ο τελευταίος (ΚΔ΄) οίκος του «Κοντακίου της Χριστού Γεννήσεως» Ρωμανού του μελωδού και το εφύμνιο σε ήχο πλ. α’ πεντάφωνο, μέλος Γρηγορίου Στάθη
Κράτημα, Παναγιώτη πρωτοψάλτη του Χαλάτζογλου∙ ήχος πλ. α΄ πεντάφωνος
Χοράρχης: Αχιλλεύς Χαλδαιάκης
ε. Γιώργος Νταλάρας: Δοξαστικό από την «Κρεολή Λειτουργία». Συμμετέχει η χορωδία της ΔΕΗ: Μουσική διδασκαλία Κωστής Κωνσταντάρας.
στ. Γιώργος Νταλάρας: Μίκη Θεοδωράκη: «Της αγάπης αίματα» (από το Άξιον Εστί). Συμμετέχει η Καμεράτα και η χορωδία της ΔΕΗ. Μουσική διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.