Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Εγκρίνεται από το ΔΝΤ η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης

Εγκρίνεται από το ΔΝΤ η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης

Την έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης στήριξης της χώρας -ύψους 2,5 δισ. ευρώ- δίνει σήμερα, Παρασκευή, το ΔΝΤ. Ωστόσο, στην έκθεση του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω εξοικονόμησης δαπανών, ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, τόνωσης της τραπεζικής ρευστότητας, επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Στην διαπίστωση ότι οι πολιτικές της ελληνικής κυβερνήσεως παραμένουν προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΔΝΤ θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα υπάρξει μια καταγραφή των υποχρεώσεων της Ελλάδος για το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως η δεύτερη δόση του μηχανισμού στήριξης ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ευρώ καλύπτονται από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και τα 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά σχόλια αναμένονται για την ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και για την δραστική περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο. Ωστόσο, το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ενίσχυση της δυνητικής αναπτύξεως και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο υπόμνημα – έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο της ελληνικής οικονομία θα υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω εξοικονόμησης δαπανών, ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, τόνωσης της τραπεζικής ρευστότητας, επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

Συγκεκριμένα, θα ζητείται η λήψη συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τον περιορισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, επιτάχυνση των προσπαθειών στους τομείς της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της απελευθερώσεως αγορών, αλλά και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη, ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ από τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των δήμων.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδος αναμένεται να γίνει στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο