Ημέρα εθνικού πένθους στην Κίνα για τα θύματα από τις πλημμύρες
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλες οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ανεστάλησαν στην Κίνα, την Κυριακή, ημέρα εθνικού πένθους για τα τουλάχιστον 1.239 θύματα των σαρωτικών κατολισθήσεων λάσπης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλες οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ανεστάλησαν στην Κίνα, την Κυριακή, ημέρα εθνικού πένθους για τα τουλάχιστον 1.239 θύματα των σαρωτικών κατολισθήσεων λάσπης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Χιλιάδες κάτοικοι και διασώστες στη Ζιουτσού, την απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στην επαρχία Γκάνσου, μεγάλο μέρος της οποίας ισοπεδώθηκε, σταμάτησαν τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων, για λίγο, ώστε για να λάβουν μέρος σε μια τελετή στην μνήμη των θυμάτων, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Οι σειρήνες ήχησαν, καθώς οι πενθούντες, φορώντας λευκά χάρτινα λουλούδια, ορισμένοι ακόμα με τα φτυάρια στα χέρια, έλαβαν μέρος στην σιγή τριών λεπτών στις 10:00 τοπική ώρα.
Οι σημαίες σε όλη τη χώρα και στις πρεσβείες στο εξωτερικό διατάχθηκε να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ κάθε δημόσια διασκέδαση (προβολές ταινιών, η λειτουργία καραόκι μπαρ, τα online παιγνίδια, οι ψυχαγωγικές εκπομπές στηντηλεόραση), ανεστάλη, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από περίπου 10.000 ανθρώπους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τιενανμέν, νωρίς την Κυριακή, για να παρακολουθήσουν την ειδική τελετή έπαρσης της σημαίας.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πρώτες σελίδες των χώρων στο κινεζικό Διαδίκτυο απέκτησαν μαύρο και λευκό χρώμα σε ένδειξη πένθους, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
Στη Ζιουτσού εξακολουθούν να αγνοούνται 505 άνθρωποι.
Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις επρόκειτο να συνεχιστούν και την Κυριακή και προέβλεψαν ότι θα υπάρξουν κι άλλες πλημμύρες και, κατολισθήσεις, που θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή κινδύνων στην Γκάνσου και στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, ανέφερε το Νέα Κίνα.
Στη Σετσουάν αγνοούνταν 38 άνθρωποι μετά τις κατολισθήσεις, το Σάββατο, οι οποίες κατέστρεψαν κτίρια ενός νοσοκομείου στην κομητεία Ουέντσουαν, επίκεντρο ενός σεισμού το Μάιο του 2008, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του 87.000 νεκρούς και αγνοούμενους.
Περίπου 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ οι αρχές μετέτρεψαν σχολεία και δημοτικά κτίρια σε προσωρινά κέντρα υποδοχής αστέγων.
Αλλού στη Γκάνσου, νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή 33 ανθρώπων και άφησαν 63 αγνοούμενους στη Λόνγκναν, κοντά στη Ζιουτσού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Σμότριτς προς Τραμπ: Τον ευχαριστεί, αλλά τώρα του ζητάει να φύγει από τη Γάζα – «Να αναλάβουμε εμείς»
- Καμπούλ: Αρκετοί νεκροί από έκρηξη, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών
- Μια νύχτα μόνο: Συγκρούσεις και παγίδες
- Κόπα Άφρικα: Και όμως το Μαρόκο νίκησε…
- Δέκα καράτια – Γιατί ο Πρίγκιπας Ρενιέ χάρισε διακριτικά ένα δεύτερο δαχτυλίδι αρραβώνων Cartier στη Γκρέις Κέλι;
- Δόρα Στράτου: Έργον Παιδείας, έργο ζωής
- Τσουκαλάς: «Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας για να φύγει η Δεξιά» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν υποθαλάσσια – Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442