Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Παραπλανητικά και άρχηστα τα τεστ DNA των ιδιωτικών εταιριών, σύμφωνα με έκθεση του GAO

Παραπλανητικά και άρχηστα τα τεστ DNA των ιδιωτικών εταιριών, σύμφωνα με έκθεση του GAO

Αθήνα: Οι άνθρωποι που στέλνουν δείγματα σιέλου σε εταιρίες, οι οποίες προσφέρουν γενετική ανάλυση και δημιουργία προσωπικού «προφίλ» DNA, προκειμένου να διαπιστώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών, είναι πολύ πιθανό ότι θα πάρουν δυσερμήνευτα και διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την εταιρία.

Αθήνα: Οι άνθρωποι που στέλνουν δείγματα σιέλου σε εταιρίες, οι οποίες προσφέρουν γενετική ανάλυση και δημιουργία προσωπικού «προφίλ» DNA, προκειμένου να διαπιστώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών, είναι πολύ πιθανό ότι θα πάρουν δυσερμήνευτα και διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την εταιρία.

Αυτό έχει ως συνέπεια η όλη διαδικασία να είναι παραπλανητική, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Το Γραφείο Κυβερνητικής Υπευθυνότητας (Government Accountability Office-GAO) πραγματοποίησε μυστική έρευνα σε τέσσερις μη κατονομαζόμενες εταιρίες που προσφέρουν στο κοινό τέτοιες γενετικές αναλύσεις και «προφίλ» DNA (οι σχετικές υπηρεσίες διαφημίζονται ευρέως και στο διαδίκτυο, με συνέπεια άνθρωποι από πολλές χώρες να στέλνουν δείγματα σιέλου).

Οι ερευνητές του GAO, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έστειλαν για ανάλυση δείγματα DNA πέντε ατόμων και διαπίστωσαν ότι για την ίδια ασθένεια, ανάλογα με την εταιρία, προέκυψαν διαφορετικά αποτελέσματα σε ποσοστό 68%.

Τέσσερις από τους πέντε που έκαναν έλεγχο DNA, πήραν αποτελέσματα που έρχονταν σε άμεση σύγκρουση με την πραγματική κατάσταση της υγείας τους και με το οικογενειακό ιστορικό τους.

Για κάθε γενετική ανάλυση έπρεπε να πληρώσουν από 300 έως 1.000 δολάρια.

«Αν τα τεστ ήσαν αξιόπιστα, θα περίμενε κανείς ότι το ίδιο DNA θα παρήγαγε ίδιες προβλέψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του GAO Γκρέγκορι Κουτζ ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών, ενώ κατηγόρησε τις ιδιωτικές εταιρίες ότι χρησιμοποιούν επιθετικές και παραπλανητικές τεχνικές μάρκετινγκ, παράγοντας αποτελέσματα με μικρή χρησιμότητα για τους καταναλωτές και, ακόμα χειρότερα, παραπλανητικά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στην απευθείας πώληση τέτοιων γενετικών τεστ στους καταναλωτές από εταιρίες όπως οι Navigenics Inc, Knome Inc, decode Genetics, Pathway Genomics Corp, 23andMe Inc (η τελευταία υποστηρίζεται από τη Google) κ.α.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, υπερασπίστηκαν τα τεστ, λέγοντας ότι βοηθούν τους καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους και έτσι να προλάβουν την εκδήλωση ασθενειών (π.χ. διαβήτη).

Όμως ο Δρ Τζέιμς Έβανς του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που είναι σύμβουλος του GAO, κατέθεσε στην ίδια επιτροπή ότι τα γενετικά τεστ ουσιαστικά είναι άχρηστα στους καταναλωτές, επειδή «κανείς δεν ξέρει πώς να ερμηνεύσει τα αποτελέσματά τους. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο