Κόντρα ΥΠΠΟΤ – Δήμου Θεσσαλονίκης για τον ανδριάντα του Κ.Καραμανλή
Να «παγώσουν» οι εργασίες για την ανέγερση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους αποφασίζει το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας να γνωμοδοτήσει εκ νέου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων. Την τοποθέτηση του ανδριάντα υπερασπίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Να «παγώσουν» οι εργασίες για την ανέγερση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους αποφασίζει το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας να γνωμοδοτήσει εκ νέου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων. Την απόφαση υπερασπίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι η αντίδρασή του έγκειται στην επιλογή του χώρου ανέγερσης του ανδριάντα και όχι στην τοποθέτησή του αυτή καθ εαυτήν, την οποία χαρακτηρίζει «αυτονόητη κίνηση τιμής και μνήμης».
Αναφέρει ότι η τοποθέτησή του στην πλατεία Αριστοτέλους, σε έναν τόπο, που σύμφωνα με το υπουργείο, «συνιστά νεώτερο μνημείο και επιπλέον δεν συνδέεται ιστορικά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», γεννά ερωτηματικά.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα «προέβαλε σημαντικές ενστάσεις για τη χωροθέτηση του ανδριάντα, οι οποίες αφορούσαν αφ ενός σε ζητήματα αισθητικής και σε έμμεση βλάβη του μνημείου και αφ ετέρου στη σκοπιμότητα τοποθέτησης του στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς δεν συνδέεται με το περιβάλλον και την ιστορία του».
Οι αντιρρήσεις της Υπηρεσίας παρακάμφθηκαν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλονίκης το οποίο με οριακή πλειοψηφία (5-4), στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η ψήφος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, αποφάσισε την τοποθέτηση.
Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, παρά τις ενστάσεις της Υπηρεσίας.
Την Τρίτη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπεραμύνθηκε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την φιλοτέχνηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ύψους 3 μέτρων και την τοποθέτησή του στην κορυφή της πλατείας Αριστοτέλους.
«Η Αθήνα δεν αποφασίζει για την τοποθέτηση αγαλμάτων στην πόλη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Shein, Temu: Το μεγάλο… κόλπο με το χαράτσι των 3 ευρώ στα δέματα από Κίνα
- Τσαγκαράκης: Νέες καταγγελίες για τον γκαλερίστα – «Είδα τα κοσμήματα μου να πωλούνται σε άλλη τιμή»
- «Φρικτή αλλά αστεία» – Μια αποκάλυψη της Λάιζα Μινέλι για τη μητέρα της, Τζούντι Γκάρλαντ
- Γιάννης Παναγόπουλος: Στο αρχείο η δικογραφία για το πόθεν έσχες
- Φονικές πλημμύρες στο Ομάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε 24 ώρες
- Νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου μετά το τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν
- Η τρομερή αντίδραση του Πιτίνο στο buzzer beater νίκης της ομάδας του (vid)
- Ο Κιρ Στάρμερ καταδικάζει τη «βαθιά σοκαριστική αντισημιτική επίθεση» στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/jocke-wulcan-N_9yLWF3ikU-unsplash-1-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442