Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Συνεχίστηκε το Νοέμβριο η συρρίκνωση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Συνεχίστηκε το Νοέμβριο η συρρίκνωση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Νέα μείωση, της τάξεως του 9% σε ετήσια βάση, σημείωσε το Νοέμβριο του 2009 ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο της χώρας, αποτυπώνοντας με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την κρίση που πλήττει την αγορά. Αύξηση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία.

2

Νέα μείωση, της τάξεως του 9% σε ετήσια βάση, σημείωσε το Νοέμβριο του 2009 ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο της χώρας, αποτυπώνοντας με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την κρίση που πλήττει την αγορά.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το Νοέμβριο 2009 ο δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε μόνο στα καταστήματα με φαρμακευτικά – καλλυντικά είδη (5,8%) και μειώθηκε σε όλες τις άλλες κατηγορίες καταστημάτων.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (21,2%), στα καταστήματα με βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη (15,6%) και στα πολυκαταστήματα (14,5%).

Εξάλλου, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), συμπεριλαμβανομένου των καυσίμων, μειώθηκε κατά 10,9% το Νοέμβριο 2009 σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2008 έναντι μείωσης 2,6% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2008 προς το 2007.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης όγκου αυξήθηκε το Νοέμβριο 2009 μόνο στα καταστήματα με φαρμακευτικά – καλλυντικά είδη (4,3%) και μειώθηκε σε όλες τις άλλες κατηγορίες καταστημάτων.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις όγκου καταγράφηκαν στα καταστήματα με καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (31%), στα καταστήματα με βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη (17,7%) και στα πολυκαταστήματα (15,4%).

Αύξηση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

Στο μεταξύ, αύξηση 5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) το Δεκέμβριο 2009 σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2008 έναντι μείωσης 4% που είχε καταγραφεί κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2008 προς το 2007.

Σε μέσα επίπεδα το 2009 ο δείκτης παρουσίασε μείωση 5,8% έναντι αύξησης 9,2% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση του 2008 προς το 2007.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού κατά 5% το Δεκέμβριο πέρυσι, οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 4,5% και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 6,6%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο