
Το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας
Πρόκειται για τον Πολιτιστικό Φορέα του Δήμου Χαλάστρας και αποτελεί συνέχεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλάστρας που ιδρύθηκε το 1978. Η έδρα του είναι στο Δήμο Χαλάστρας ο οποίος βρίσκεται 20χμ δυτικά της Θεσσαλονίκης, ανατολικά του ποταμού Αξιού, στην καρδιά του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Χαλάστρα χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έχει αναπτυχθεί πολιτιστικά και οικονομικά κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 10.000 κατοίκους. Είναι σε μιααμιγώς αγροτικήπεριοχήόπου οι κάτοικοι ασχολούνται με γεωργικές καιαλιευτικές εργασίεςστονκάμποκαι στηθάλασσα, η οποία βρίσκεται 7χλμ νότιατηςΧαλάστρας.
Μέσα στα όριατουΔήμου Χαλάστραςβρίσκεται το ΔΕΛΤΑ τουΑξιού Ποταμού, έναςσημαντικός υγροβιότοποςγιατην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αναγνωρισμένοςδιεθνώςκαιπροστατευόμενοςαπότην ΣυνθήκηΡΑΜΣΑΡ.
Δραστηριότητες
Το ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣΧΑΛΑΣΤΡΑΣείναιυπεύθυνογιατις πολιτιστικέςδραστηριότητεςπουγίνονταιστοΔήμοΧαλάστρας.Λειτουργεί Τμήματα Εκμάθησης Παραδοσιακού Χορού, Θεάτρου,ΠαραδοσιακήςκαιΒυζαντινήςΜουσικής, Φιλαρμονικήςκαι Έντεχνης – ΛαϊκήςΜουσικής.Τα μέλητουξεπερνούντα 300 άτομα, τα οποίαδραστηριοποιούνταισταδιάφορα πολιτιστικάτμήματακαιστιςεθελοντικέςομάδεςδιοργάνωσηςεκδηλώσεωνκαι Φεστιβάλ.
Κάθεχρόνοδιοργανώνει διάφορεςεκδηλώσειςκαι Φεστιβάλ όπωςτιςΓΙΟΡΤΕΣΒΑΡΔΑΡΗ, το ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, το ΡΑΜΣΑΡ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣΧΑΛΑΣΤΡΑΣκαιτη ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ.
Το Τμήμα Εκμάθησης Παραδοσιακών χορών αποτελεί ένα βασικό κομμάτιτου Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση των μελών του τμήματος (πάνω από 250 μέλη, τμήματα ενηλίκων, εφήβων και παίδων), πράγμα που αυξάνει τις υποχρεώσεις αλλά και τις δυνατότητές του τμήματος. Ασχολείται με την καταγραφή και προβολή των τοπικών παραδοσιακών χορών, τραγουδιών, ηθών και εθίμων της περιοχής. Η αναβίωση εθίμων που είχαν χαθεί εδώ και αρκετά χρόνια είναι γεγονός. Τα Ρογκάτσια στην αρχή του έτους, οι Λαζαρίνες κάθε Πάσχα, η γιορτή της Τζαμάλας (Γιορτή του Κλήδωνα) το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, είναι μερικά από τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ ΠαραδοσιακούΧορού στηνΕλλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάρος, Σάμος, Λάρισα, Ιωάννινα, Κοζάνη) αλλά και στοεξωτερικό(Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία). Οι χοροί που παρουσιάζονται από το χορευτικό τμήμα του ΚΕ.ΝΕ.ΧΑ. είναι κατά κύριο λόγο της Μακεδονίας και της Θράκης και χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχες στολές της κάθε περιοχής.
in.gr Αγροτουρισμός
- Ελ Σαλβαδόρ: Στρατιωτικοί θα δικαστούν για τη διαβόητη σφαγή 986 πολιτών στο Ελ Μοσότε
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)












































![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442