Η Ευρωστίνη ή Ζάχολη είναι από τα σημεία της Ορεινής Κορινθίας που ελάχιστοι γνωρίζουν, ιδιαίτερα σε σχέση με τα Τρίκαλα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Η ατμόσφαιρα του χωριού σφραγίζεται από την παρουσία του παραδοσιακού, οικογενειακού ξενώνα «Ευρωστίνα» της κυρίας Κωνσταντίνας Δενδρινέλλη.
Η Ευρωστίνη ή Ζαχολη είναι από τα σημεία της Ορεινής Κορινθίας που ελάχιστοι γνωρίζουν, ιδιαίτερα σε σχέση με τα Τρίκαλα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Η ατμόσφαιρα του χωριού σφραγίζεται από την παρουσία του παραδοσιακού, οικογενειακού ξενώνα «Ευρωστίνα» της κυρίας Κωνσταντίνας Δενδρινέλλη.
Η ομορφιά του ξενώνα συναγωνίζεται αυτήν του ορεινού τοπίου με αποτέλεσμα το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Η κυρία Κωνσταντίνα δεν είναι απλώς η ιδιοκτήτρια. Είναι η οικοδέσποινα που κάνοντας πράξη το όνειρο για μια φιλόξενη γωνία στον τόπο καταγωγής της, κατάφερε να κάνει τον ξενώνα της κέντρο ζωής για την περιοχή αλλά και σημείο πλέον αναφοράς για πολλούς ταξιδιώτες. Όπως μας λέει κι η ίδια δεν λείπει στιγμή από κει, τα πάντα σφραγίζονται από την παρουσία της, δίνει όλη την προσωπική της φροντίδα, υποδέχεται και περιποιείται τους «καλεσμένους», με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει τους πιστούς της πελάτες, που έρχονται και ξανάρχονται λέγοντας πολύ απλά «δεν πάμε μια βόλτα στην Κωνσταντίνα;» Τη φιλοξενία αναλαμβάνουν επίσης με μεγάλη επιτυχία, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Είναι άνθρωποι της περιοχής που μπορούν να σας μιλήσουν για αυτήν και να σας φέρουν πιο κοντά στην ιστορία την παράδοση και το περιβάλλον της.
Ο ξενώνας είναι πραγματικά πανέμορφος και αν και νεόκτιστος διατηρεί όλα τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από πέτρα και ξύλο. Η οικογενειακή δε φροντίδα, το μεράκι και η συνεχή παρουσία της οικογένειας τον εντάσσουν πλήρως στην φιλοσοφία του Αγροτουρισμού. Εναρμονισμένος με την περιοχή και το γύρω περιβάλλον, βρίσκεται στο καταπράσινο ορεινό τοπίο σε ύψος 700μ, στους πρόποδες του επιβλητικού Μαύρου Όρους (1800μ ύψος), μόλις 15 χλμ. από την παραλία του Δερβενίου στο κέντρο της ιστορικής Ζάχολης (ή Ευρωστίνας)
Την άνοιξη η αυλή γεμίζει από πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια.Εκεί σε αυτή την αυλή είδαμε οικογένειες με τα μωρά τους ή μεγαλύτερα παιδάκια, να απολαμβάνουν το υπέροχο παραδοσιακό και προπαντός σπιτικό πρωινό, φτιαγμένο από τα χέρια της κυρίας Κωνσταντίνας.Οι γονείς παρέμεναν ήσυχοι για τα παιδιά τους στο ασφαλές αυτό περιβάλλον ενώ εκείνα έδειχναν τρισευτυχισμένα από την ελευθερία να παίξουν, να πιάσουν το χώμα, να μαζέψουν λουλούδια.Ειδικά τα πρωινά η αυλή γίνεται ένας πραγματικός χώρος μάζωξης των επισκεπτών του ξενώνα και φυσικά και τόπος γνωριμίας μεταξύ τους.Ανάμεσα στον καφέ και στο τρίτο κομμάτι μυρωδάτου κέικ, όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται, συζητούν, προτείνουν κοντινές εκδρομές, διαδρομές ή ιδέες. Το βράδυ η όμορφη και ανθρώπινη αυτή ατμόσφαιρα μεταφέρεται στο σαλόνι του σπιτιού δίπλα από το τζάκι.Εκεί μαζεύονται οι παρέες απολαμβάνουν το ντόπιο κρασί ή τσίπουρο, παίζουν σκάκι ή τάβλι, συζητούν, διαβάζουν. Ο ξενώνας διαθέτει 5 δωμάτια,δύο μονόχωρα καιτρία δίχωρα, εκ των οποίων τα τέσσερα με τζάκι.Τα δωμάτια που αποτελούνται από κρεβατοκάμαρα και καθιστικό, ξεχωριστά, έχουν καναπέδες που γίνονται κρεβάτια και προσφέρονται για οικογένειες ή παρέες. Σπιτικό πρωινό Το πρωινό φτιάχνεται με ιδιαίτερο μεράκι και φροντίδα. Περιλαμβάνει σπιτικά εδέσματα, αυγά του χωριού, ζυμωτό ψωμί ψημένο σε φούρνο με ξύλα, αγνό γάλα, μαρμελάδες με άγρια βατόμουρα και φρούτα της περιοχής.
Το χωριό Το πιο εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο του χωριού είναι το ποτάμι που το διασχίζει οι πολλοί μικροί καταρράκτες που δημιουργούνται. Η φύση είναι μαγευτική και οι εναλλαγές των χρωμάτων δημιουργούν ένα ιδανικό μέρος για να απομακρυνθείτε από την καθημερινότητα στην πόλη. Αξίζει να κάνετε έναν περίπατο δίπλα στο ποτάμι όπου θα συναντήσετε και τις πάπιες και θα έχετε την ευκαιρία να τις ταΐσετε. Ανηφορίζοντας θα φτάσετε στον Άγιο Γεώργιο με τους 17 τρούλους, ένας μοναδικός ναός του 17ου αιώνα. Αφού απολαύσετε τη βόλτα σας θα ξεκουραστείτε σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες για γευστικά γεύματα όλες τις ώρες της ημέρας.
Τιμές Η διαμονή κοστίζει €60 το δίκλινο με πρωινό σε δωμάτιο με τζάκι από Παρασκευή έως Κυριακή. Από Δευτέρα έως και Πέμπτη: €50 με πρωινό. Για κάθε επιπλέον άτομο είναι €15.
Πρόσβαση Πάνω στην εθνική Αθηνών Πατρών υπάρχει πινακίδα για έξοδο στο Δερβένι. Αν έρχεστε από Αθήνα θα την δείτε 15 λεπτά μετά το Ξυλόκαστρο. Aν πάλι έρχεστε από Πάτρα θα την δείτε 5 λεπτά μετά την Ακράτα-Αιγείρα. Αφού βγείτε από την εθνική ανεβαίνετε προς Ροζενά και στην συνέχεια για Ευρωστίνη ή Ζάχολη.