Ντόνετσκ-Αθήνα και μετά… μπουζούκια για τους Ελληνες διεθνείς
Το κλίμα στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Ντόνετσκ ήταν πανηγυρικό, με τους έλληνες διεθνείς να τραγουδούν και να γιορτάζουν, με την συνοδεία -όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις- φυσικά άφθονης σαμπάνιας. Η αποστολή της Εθνικής αφίχθη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ξημερώματα της Πέμπτης, για κάποιους όμως υπήρχε και συνέχεια. Το όνειρο των παικτών και η πίστη στις δυνατότητές τους. Δείτε το φωτορεπορτάζ της πτήσης της επιστροφής...
-Το φωτορεπορτάζ της πρόκρισης
-Το παζλ του Μουντιάλ 2010
-Στείλτε και εσείς το μήνυμά σας στο blog του Φάνη Γκέκα στο in.gr/sports
26
Αναχωρώντας για την Ουκρανία οι έλληνες διεθνείς είχαν υποσχεθεί ότι θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση. Στο Ντόνετσκ κράτησαν την υπόσχεσή τους και επέστρεψαν στην Ελλάδα δικαιωμένοι και με το εισιτήριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα χέρια.
Η αποστολή της Εθνικής αφίχθη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 3:45 τα ξημερώματα και πέντε λεπτά αργότερα, τα μέλη της εμφανίστηκαν μπροστά μας ιδιαίτερα ευδιάθετοι αλλά χωρίς όρεξη για πολλά λόγια. Αλλωστε, ότι είχαν να πουν, το είπαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μερικές ώρες νωρίτερα, κάνοντας περήφανους εκατομμύρια έλληνες ανά τον κόσμο.
Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, αρκετοί δημοσιογράφοι και μερικοί φίλαθλοι με σημαίες και γαλανόλευκες μπλούζες, που παρά το περασμένο της ώρας τραγουδούσαν συνθήματα, αποθεώνοντας τους διεθνείς και τον Οτο Ρεχάγκελ. Πρώτος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος με τον Τάκη Φύσσα, οι οποίοι με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη δεχόντουσαν τα συγχαρητήρια του κόσμου.
«Κάναμε ότι είχαμε πει»
Οι θριαμβευτές της Ουκρανίας προσπάθησαν να αποφύγουν τα πολλά λόγια, ώστε να βρεθούν γρήγορα στους αγαπημένους τους ανθρώπους που τους περίμεναν. Ο Κατσουράνης ωστόσο μίλησε, τονίζοντας πως η Εθνική έκανε ότι ακριβώς είχε σχεδιάσει. Στον αγωνιστικό χώρο κάναμε ότι ακριβώς είχαμε πει μετά τον αγώνα του ΟΑΚΑ. Σκοράραμε, τους φέραμε στο σημείο που θέλαμε και πήραμε την πρόκριση. Με λίγες βελτιώσεις είμαστε ικανοί για κάτι καλό στη Νότια Αφρική, είπε ο Κατσούρ.
«Δώσαμε απαντήσεις»
Ο Χαριστέας από την πλευρά του, έκανε λόγο για απαντήσεις που αυτή η ομάδα ξέρει να δίνει. Εχουν βαδίσει σε πολλά δύσκολα μονοπάτια αλλά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και δεν απογοητεύουμε τον κόσμο. Αυτή η ομάδα ξέρει να δίνει απαντήσεις, όταν δέχεται κριτική. Είναι η πολλοστή φορά που αποδεικνύει ότι στα δύσκολα ξέρει να τα καταφέρνει, τόνισε ο επιθετικός της Νυρεμβέργης.
Πάρτι στο αεροπλάνο, ραντεβού στην παραλιακή
Τελευταίος εμφανίστηκε ο δημιουργός αυτής της ομάδας, ο Οτο Ρεχάγκελ, που θα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος με τις επιλογές του. Οι φίλαθλοι έσπευσαν να τον συγχαρούν και να τον αγκαλιάσουν, ενώ δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους.
Νωρίτερα πάντως, κατά την διάρκεια της πτήσης, οι έλληνες διεθνείς τον ξάφνιασαν, καθώς του προσέφεραν μία τούρτα με αφορμή την συμπλήρωση 100 αγώνων του στο τιμόνι της Εθνικής.
Το κλίμα στο αεροπλάνο ήταν πανηγυρικό, με τους έλληνες διεθνείς να τραγουδούν και να γιορτάζουν, με την συνοδεία -όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις- φυσικά άφθονης σαμπάνιας.
Το πάρτι πάντως, που στήθηκε στο αεροπλάνο δεν ήταν αρκετό για τους… μουντιαλικούς πλέον διεθνείς, με τους περισσότερους να δίνουν ραντεβού σε κέντρο διασκέδασης στην παραλιακή οδό.
Και τούρτα…
Σε πελάγη ευτυχίας και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος: «Μιλάμε για μία πολύ σημαντική επιτυχία. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου στα παιδιά, που έκαναν πάλι περήφανους τους Έλληνες. Εύχομαι καλή επιτυχία. Πιστεύω ότι θα οργανωθούμε, θα ανασυνταχθούμε, θα κάνουμε τον απολογισμό μας και θα πάμε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής πιο έτοιμοι από ποτέ. Το 2004 άφησε μια μεγάλη κληρονομιά, την οποία εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε. Πιστεύουμε πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει η Εθνική στον δρόμο των επιτυχιών. Το κλίμα στο αεροπλάνο ήταν πανηγυρικό. Τα έχουν καταγράψει οι κάμερες, θα τα δείτε όλα στην τηλεόραση. Στις τάξεις της Εθνικής επικρατεί χαρά και ενθουσιασμός. Ο κ. Ρεχάγκελ τιμήθηκε κιόλας, του ετοίμασαν τα παιδιά μια τούρτα για τις 100 συμμετοχές στον πάγκο της Εθνικής. Γενικά ήταν μια όμορφη ατμόσφαιρα».
Πλιάτσικας: «Πιστεύαμε στις δυνατότητές μας»
Για την πρόκριση της εθνικής ομάδας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, την αγωνιστικό πρόοδό του και την προοπτική του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» ο Βασίλης Πλιάτσικας.
«Πιστεύαμε στις δυνατότητές μας και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η εθνική έχει πάρει ένα Euro, έχει συμμετάσχει σε ένα Συνομοσπονδιών, έχει πάει σε δεύτερο Euro και τώρα κατάφερε να πάει, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, σε Μουντιάλ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούν περισσότερο τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και να εκτιμούν αυτό που έχουν» υπογράμμισε ο νεαρός διεθνής.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα:
«Σίγουρα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Δεν το περίμενα ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, αλλά είχα πίστη στον εαυτό μου και στις δυνατότητές μου και πίστευα ότι κάτι καλό θα συμβεί».
Ο παίκτης της Σάλκε δεν θέλησε πάντως να κάνει σύγκριση μεταξύ της ομάδας που κατάκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004 και της τωρινής, ενώ έδωσε δίκιο στον Ότο Ρεχάγκελ για τη δήλωσή του «ξέρετε ποιους ποδοσφαιριστές έχουμε».
Όπως είπε λοιπόν ο Πλιάτσικας «… δεν θέλω να συγκρίνω αυτές τις δύο ομάδες, είναι τελείως διαφορετικές εποχές και περίοδοι, τελείως διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Ο προπονητής έχει δίκιο. Ξέρει ποιους ποδοσφαιριστές έχει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι υπόλοιποι».
Το όνειρο των Παπασταθόπουλου, Σπυρόπουλου
Όνειρο χαρακτήρισαν την πρόκριση της εθνικής Ελλάδας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 οι νεαροί διεθνείς Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Νίκος Σπυρόπουλος, με δηλώσεις τους στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra.
Ο Παπασταθόπουλος υπογράμμισε ότι «… αυτή η πρόκριση ήταν ένα από τα όνειρα, όχι μόνο τα δικά μου, άλλα όλων των παιδιών που βρίσκονται στην ομάδα. Δεν έχεις την τύχη να πηγαίνεις κάθε μέρα στα τελικά ενός παγκοσμίου κυπέλλου σε τόσο μικρή ηλικία. Άλλοι παίκτες μπορεί να μην έχουν ποτέ αυτή την ευκαιρία στην καριέρα τους».
Για την εμφάνιση της εθνικής στην Ουκρανία είπε:
«Τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν τελείως διαφορετικά με αυτά που παίξαμε με την Ουκρανία. Στους αγώνες του ομίλου, ήταν παιχνίδια που είχαν διάρκεια ενός χρόνου, ενώ αυτά τα δυο ήταν παιχνίδια χωρίς αύριο, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
Ως προς την κριτική, την οποία εσχάτως δέχθηκε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για τις εμφανίσεις του, ο αμυντικός της Τζένοα απάντησε πως «με το χθεσινό παιχνίδι (σ.σ.: της Τετάρτης) δώσαμε κάποιες απαντήσεις στους επικριτές. Μπορεί η κριτική να είναι στον προπονητή τις περισσότερες φορές και όχι στους παίχτες, αλλά είναι το ίδιο για εμάς. Είμαστε μια γροθιά και σε όποιον και αν γίνει κριτική επηρεάζει όλη την ομάδα».
Όσο για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η εθνική στα τελικά της Νότιας Αφρικής;
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε που μπορούμε να φτάσουμε. Ο Έλληνας φίλαθλος θα πρέπει να είναι χαρούμενος που η ομάδα θα βρίσκεται εκεί… Ετσι όπως είναι το πρωτάθλημα της χώρας μας, δηλαδή πολύ μέτριο, πιστεύω ότι αυτή η φουρνιά έχει κάνει τα πάντα για να το κρατήσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει θέση μέσα στις κορυφαίες ομάδες αυτής της διοργάνωσης».
Από την πλευρά του, ο Σπυρόπουλος τόνισε ότι «… μετά από το πρώτο παιχνίδι, που παίξαμε κάπως συντηρητικά, για να δούμε και τον αντίπαλο, καταλάβαμε ότι δεν είναι καλύτερη ομάδα και μπορούμε να τους χτυπήσουμε στα ίσια. Χθες (σ.σ.: Τετάρτη) είχαμε περισσότερους χώρους και εκεί τους κερδίσαμε, στην κόντρα επίθεση…
» Πολλοί δεν το πίστευαν. Το έδειξε και ο κόσμος με την απουσία του. Περιμέναμε να γεμίσει το ΟΑΚΑ, αλλά ο κόσμος δεν έδειξε το ενδιαφέρον που όλοι περιμέναμε. Τον θέλουμε δίπλα μας και τις δύσκολες στιγμές. Δεν μπορούμε να γίνουμε από την μία στιγμή στην άλλη Βραζιλία».
Για το «νέο αίμα» της εθνικής δήλωσε:
«Ο προπονητής αποφασίζει. Όλοι του έχουμε εμπιστοσύνη. Έχει κάνει ανανέωση. Από το 2004 μόνο τρία παιδιά ήταν στην αποστολή και συνολικά είναι πέντε. Παίξαμε πολλοί νέοι. Ανανέωση μπορεί να γίνει και με αυτόν τον προπονητή. Η επιτυχία είναι να συμμετέχει η εθνική σε κάθε τελική διοργάνωση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0: Κατέκτησε το 29ο πρωτάθλημα στην ιστορία της η «Μπάρτσα»!
- Μίλαν-Αταλάντα 2-3: «Κραχ» των γηπεδούχων και κίνδυνος να χάσει το Champions League
- Όλα τα γκολ της αγωνιστικής σε πλέι οφ και πλέι άουτ της Super League (vids)
- Πλήρες ροτέισον από τον Μαρτίνεθ, στην ήττα της Βαλένθια από τη Μπασκόνια, πριν τον «τελικό» με Παναθηναϊκό
- Ο «δρόμος» της ΑΕΚ στο Champions League – Πότε είναι οι αγώνες
- Τραυματίστηκε o Καρέτσας και αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια (vid)
- Πότε θα γίνει η απονομή του πρωταθλήματος στην ΑΕΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442