Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Eurobank έχει μειώσει 50% τη χρήση ρευστότητας από την ΕΚΤ, λέει ο Ν.Καραμούζης

Η Eurobank έχει μειώσει 50% τη χρήση ρευστότητας από την ΕΚΤ, λέει ο Ν.Καραμούζης

Η Eurobank έχει μειώσει κατά 50% τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας της ΕΚΤ, καθώς η ρευστότητά της έχει ανακάμψει από τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης, όπως είπε την Τρίτη στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Νίκος Καραμούζης.

27

Η Eurobank έχει μειώσει κατά 50% τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας της ΕΚΤ, καθώς η ρευστότητά της έχει ανακάμψει από τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης, όπως είπε την Τρίτη στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Νίκος Καραμούζης.

«Λόγω της σημαντικής βελτίωσης της ρευστότητας του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά τους τελευταίους έξι μήνες η Eurobank EFG έχει μειώσει σημαντικά τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50%, δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

«Σταδιακά, ο όμιλος προσεγγίζει τα επίπεδα χρήσης του μηχανισμού που έκανε πριν από τη κρίση», πρόσθεσε.

«Η Eurobank αποπλήρωσε πρόσφατα το σύνολο των ομολογιών που έφεραν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κάνει σήμερα μηδενική χρήση του δεύτερου πυλώνα του κυβερνητικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

Η μετοχή της Eurobank ανακάμπτει την Τρίτη (με κέρδη 5% περίπου), έπειτα από απώλειες 7% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν μεγάλες απώλειες την Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόσυρση του προγράμματος ρευστότητας της ΕΚΤ, μέσω του οποίου αντλούν φθηνά κεφάλαια.

Οι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) , έχουν προειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι συγκρατημένα όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων μέσω του προγράμματος διοχέτευσης 12μηνης ρευστότητας της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, που μάλλον θα είναι η τελευταία δημοπρασία για φέτος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί φέτος από την ΕΚΤ περίπου 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο