Η τακτική κατανάλωση κρασιού αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης
Νέα Υόρκη: Η μακροχρόνια ελαφρά κατανάλωση κρασιού (το αντίστοιχο μισού ποτηριού την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Νέα Υόρκη: Η μακροχρόνια ελαφρά κατανάλωση κρασιού (το αντίστοιχο μισού ποτηριού την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Η Δρ Μαρτινετ Στρεππελ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας μελέτησε στοιχεία που είχαν προκύψει από την ιατρική παρακολούθηση για 40 χρόνια τυχαία επιλεγμένων ανδρών από την Δανία. Είχαν καταγραφεί στοιχεία για την καρδιαγγειακή υγεία τους και το προσδόκιμο επιβίωσης τους σε ηλικία 50 ετών (την περίοδο 1960-2000) στα πλαίσια της μελέτης Zutphen Study.
Μετά την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι 1.130 εκ των 1.373 ανδρών είχαν αποβιώσει. Η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 77 έτη. Εκ των θανάτων αυτών, 628 αποδίδονταν σε καρδιαγγειακό θάνατο, 348 σε στεφανιαία νόσο και 139 σε εγκεφαλο-αγγειακούς θανάτους.
Σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια ελαφριά κατανάλωση κρασιού σχετίζεται άμεσα και αντίστροφα με τον κίνδυνο θνησιμότητας. Οι άνδρες που έπιναν έως και 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα είχαν 57% χαμηλότερο εγκεφαλο-αγγειακό κίνδυνο θανάτου, 30% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπιναν αλκοόλ.
Οι άνδρες με μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ ως και 20 γραμμάρια την ημέρα (μέσος όρος έξι γραμμάρια ημερησίως) είχαν 2,3 περισσότερα χρόνια ζωής σε ηλικία 50 ετών συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπιναν κρασί. Για όσους έπιναν περισσότερα από 20 γραμμάρια την ημέρα (μέσος όρος 29 γραμμαρίων/ημέρα) το όφελος ήταν 1,9 χρόνια επιπλέον ζωής.
Ανεξαρτήτως της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ, η μακροχρόνια κατανάλωση κρασιού ήταν άκρως προστατευτική κατά της στεφανιαίας νόσου, της ολικής καρδιαγγειακής και της θνησιμότητας από κάθε αίτιο.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η μακροχρόνια πρόσληψη αλκοόλ μέσω του κρασιού (2 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο) αύξανε το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 2,5 χρόνια σε ηλικία 50 ετών, συγκριτικά με την κατανάλωση μπίρας ή αλκοολούχων ποτών και 4,7 χρόνια συγκριτικά με την αποχή από το αλκοόλ. Στην παρούσα μελέτη το 70% της κατανάλωσης κρασιού αφορούσε το κόκκινο κρασί.
Η αντίστροφη σχέση μεταξύ θνησιμότητας και κρασιού εξακολουθούσε να ισχύει ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες του τρόπου διαβίωσης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η διατροφή και άλλοι παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη σχέση κατανάλωσης κρασιού και καλύτερης υγείας.