Ακαρπος ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ»
Το Δημόσιο έκρινε ότι η προσφορά της κοινοπραξίας των Βελγικών Ταχυδρομείων & Star Investments-Imperio, για την εξαγορά του 51% της «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ», υστερούσε των προσδοκιών. Κατόπιν τούτου ο διαγωνισμός δεν ευδοκίμησε, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Κατά της ιδιωτικοποίησης τάσσονται εργαζόμενοι, ΓΣΣΕ και Αντιπολίτευση.
93
Το Δημόσιο έκρινε ότι η προσφορά της κοινοπραξίας των Βελγικών Ταχυδρομείων & Star Investments-Imperio, για την εξαγορά του 51% της «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ», υστερούσε των προσδοκιών ως προς το τίμημα και τους όρους. Η κοινοπραξία αρνήθηκε να βελτιώσει την προσφορά της. Κατόπιν τούτου, «ο διαγωνισμός δεν ευδοκίμησε», ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες αιχμές περιλάμβανε και η απαντητική επιστολή της κοινοπραξίας, μέσω της οποίας ανακοινώνει ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της.
Εντωμεταξύ τις αντιδράσεις τους κατά της ιδιωτικοποίησης εντείνουν οι εργαζόμενοι και η ΓΣΕΕ.
Για απαράδεκτη εκποίηση των ΕΛΤΑ μιλά η ΓΣΕΕ και τονίζει ότι: «το κοινωνικό και κοινωφελές έργο των Ελληνικών Ταχυδρομείων αμφισβητείται και υπονομεύεται με την απόσχιση και εκποίηση σε ιδιώτες των ταχυμεταφορών, η οποία αποφασίστηκε και πραγματοποιείται όχι για την καλύτερη και φθηνότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά απλά και μόνο για να κλείσουν κάποιες τρύπες του διάτρητου προϋπολογισμού και των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων του κράτους! Το κοινωνικό και ανταγωνιστικό έργο των ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ είναι ο στόχος και αυτό ενοχλεί σφοδρότατα τις ανταγωνιστικές ιδιωτικές εταιρίες ταχυμεταφορών».Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αν τους το επιτρέψουν μπορεί και η Ομοσπονδία να καταθέσει προσφορά, που θα υπερβαίνει κατά 1 ευρώ το τίμημα που προσέφερε η κοινοπραξία.
Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ δια του αρμόδιου για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών εκπροσώπου του Νίκου Σηφουνάκη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί το δημόσιο ταχυδρομείο στη συρρίκνωση και την απαξίωση, υποβαθμίζοντας τον κοινωνικό του προσανατολισμό.
Προσθέτει επίσης ότι οι Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, μια κερδοφόρα επιχείρηση, δεν πρέπει να μετατραπούν σε «Δούρειο Ίππο» για την ιδιωτικοποίηση του ταχυδρομείου, αλλά σε εργαλείο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ, σε μια απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά και καλεί την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, που οδηγούν στη διάλυση των ΕΛΤΑ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών
Σχετικά με το διαγωνισμό για τις «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ» το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Η εταιρία Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ ιδρύθηκε το 2000 και άρχισε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2001. Η απόφαση για αποκρατικοποίησή της ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 34ης Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων της 25ης Σεπτεμβρίου 2003».
»Η πολιτική ηγεσία του ΥΜΕ προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης και ξεκίνησε το 2006 τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή με διεθνές δίκτυο […] Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η δεσμευτική προσφορά της Κοινοπραξίας των Βελγικών Ταχυδρομείων & Star Investments – Imperio, για την εξαγορά του 50%+1 μετοχής της θυγατρικής των ΕΛΤΑ εταιρίας, Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ, αξιολογήθηκε από τους Συμβούλους και διαπιστώθηκε ότι υστερούσε των προσδοκιών, τόσο στο προσφερόμενο τίμημα, όσο και σε επιμέρους όρους της».
»Το Δημόσιο γνωστοποίησε τις θέσεις του στην Κοινοπραξία, η οποία αρνήθηκε να ανεβάσει το προσφερόμενο τίμημα και να βελτιώσει επιμέρους όρους της προσφοράς της. Κατόπιν αυτού ο εν λόγω διαγωνισμός δεν ευδοκίμησε».
»Η κυβέρνηση τόσο σε αυτήν όσο και σε κάθε άλλη περίπτωση προχωρά την ευρωπαϊκή πολιτική απελευθέρωσης με απόλυτο όμως σεβασμό στο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι
Συμβολικό αποκλεισμό της οδού Λαγκαδά για 15 λεπτά και συμβολική κατάληψη της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης των ΕΛΤΑ πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, την Τετάρτη ενάντια στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης της θυγατρικής εταιρίας των ΕΛΤΑ, «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ».
Σε συνέντευξη Τύπου, εργαζόμενοι επικαλέστηκαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει κατατεθεί «δεσμευτική προσφορά ύψους 11 εκατ. ευρώ για την αγορά των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ από μια μόνο κοινοπραξία (STAR INVESTMENT- ΙBERIO – Βελγικά- Δανέζικα – Σουηδικά Ταχυδρομεία ) για το 51% και το μάνατζμεντ» και ζήτησαν τον σχετικό φάκελο καθώς και έλεγχο της νομιμότητας, με την οποία έγιναν οι διαδικασίες.
«Μπορούμε κι εμείς ως ομοσπονδία, να καταθέσουμε προσφορά 11 εκατ. και ενός ευρώ, εάν μας το επιτρέψουν» τόνισε το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών Θανάσης Τούσης.
Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν επίσης, ότι προτίθενται να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής των ΕΛΤΑ, σημειώνοντας ότι είναι κερδοφόρα, ενώ έχουν αποφασίσει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε ημερομηνίες που θα καθορίσει το ΔΣ της ΠΟΣΤ.
Στη διαμαρτυρία παρέστη και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Νεκρή σε τροχαίο με εγκατάλειψη η πρώην παιδική σταρ του Nickelodeon, Κιάνα Άντεργουντ
- Επιστρέφει στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο η Χαντάβα (pic)
- ΠΑΣΟΚ: «Καρφιά» για τις δημοσκοπήσεις, επιμονή στη διεύρυνση και «αναχώματα» απέναντι σε Τσίπρα και Καρυστιανού
- Νέες ταινίες: Όλα τα βλέμματα πάνω στο Marty Supreme και την οσκαρική κούρσα του Τιμοτέ Σαλαμέ
- Η πρόβλεψη του Κομπανί για τον Χάρι Κέιν «επειδή είναι ξεχωριστός παίκτης»
- IRIS: Αυξήθηκαν οι άμεσες πληρωμές – Τι άλλαξε για τους χρήστες
- Γροιλανδία: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η γεωπολιτική σημασία της χώρας μεγαλώνει
- Συνταγή: Πουτίγκα σοκολάτας με κακάο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442