Το μποτιλιάρισμα βλάπτει σοβαρά την καρδιά μας
Αθήνα: Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές.
Αθήνα: Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές.
Η έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τον Γκόραν Πεσάγκεν, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Epidemiology (Επιδημιολογία), μελέτησε τις περιπτώσεις 1.571 ατόμων που ζούσαν στη σουηδική πρωτεύουσα και έπαθαν έμφραγμα, σε σχέση με μια άλλη ομάδα ατόμων της ίδιας περιοχής που δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα.
Σε κάθε ατομική περίπτωση αναλύθηκε το ακριβές επίπεδο θορύβου στην περιοχή που ζούσε ο καθένας, καθώς και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα καρδιακά προβλήματα, όπως η μόλυνση του αέρα.
Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει 40% υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στο θόρυβο του κυκλοφοριακού, όταν αυτός ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ, ένα σχετικά μέτριο επίπεδο θορύβου, καθώς η σοβαρή ηχορύπανση από το κυκλοφοριακό μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 80-90 ντεσιμπέλ.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, χρειάζεται και άλλη έρευνα για να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας η συσχέτιση ανάμεσα στο θόρυβο του κυκλοφοριακού και στα εμφράγματα, μολονότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που δείχνουν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις της ηχορύπανσης για την καρδιά.
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Πεσάγκεν, η σχέση θορύβου-καρδιάς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν σχεδιάζονται νέοι δρόμοι σε κατοικημένες περιοχές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Ουκρανικές επιθέσεις με 300 drones εναντίον ρωσικού εδάφους
- Νίκολας Μπρέντον: Πέθανε ο ηθοποιός του «Buffy the Vampire Slayer», σε ηλικία 54 χρόνων
- ΗΠΑ: Πιθανή χρήση χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράν – «Δεν θα σας το έλεγα αν το έκανα» λέει ο Τραμπ
- Χαλκιδική: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Το στοιχείο που «ξεκλειδώνει» το μακάβριο μυστικό
- Εξαιρετικός Τσιτσιπάς νίκησε τον Ντε Μινόρ και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Miami Open
- Ιράν: Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερους πεζοναύτες – Η καταστροφή μεγαλώνει ενώ συμπληρώνονται 3 εβδομάδες πολέμου
- «Σκότωσε» το άγχος μέσα σε 24 λεπτά
- Αρκάς: Η σημερινή καλημέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442