Στο 5,6% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού
Στα 13,8 δισ. ευρώ ή το 5,6% του ΑΕΠ σκαρφάλωσε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, καταδεικνύοντας τα ασφυκτικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές παροχές στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Στα 13,8 δισ. ευρώ ή το 5,6% του ΑΕΠ σκαρφάλωσε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 13,8 δισ. ευρώ και σε ταμειακή βάση, ενώ στον προϋπολογισμό η πρόβλεψη ήταν 10,8 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.
Το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκε στα 11,8 δισ. ευρώ, από 10,8 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο και 7,6 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2007.
Το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθε σε 4,1 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων, η διεύρυνση των ελλειμμάτων και το υψηλό κρατικό χρέος έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «γενναία» μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων.
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι διευρύνθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είπε, την Πέμπτη, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για στήριξη των ασθενεστέρων, στο πλαίσιο της «ευελιξίας» που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητος και της «δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν την Πέμπτη και η ομιλία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα επιτευχθεί με πολιτικές που «επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον κρατισμό των προηγουμένων δεκαετιών».
Η κυβέρνηση, είπε, θα χρησιμοποιήσει με «υπευθυνότητα» την ευελιξία που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους «που μας κληρονόμησε το παρελθόν».
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζητεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την κακή πορεία της οικονομίας και ότι επικαλείται τη διεθνή κρίση ως «άλλοθι» για την «αποτυχημένη» οικονομική της πολιτική.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.