Η BHP Billiton απέσυρε την πρόταση εξαγοράς της Rio Tinto ύψους 66 δισ. δολαρίων
Η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία μετάλλων και πρώτων υλών BHP Billiton ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της ανταγωνίστριας της Rio Tinto, ύψους 66 δισ. δολαρίων, καθώς εντείνεται η αναταραχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.
27
Η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία μετάλλων και πρώτων υλών BHP Billiton ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της ανταγωνίστριας της Rio Tinto, ύψους 66 δισ. δολαρίων, καθώς εντείνεται η αναταραχή στις διεθνείς αγορές και οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν διολισθήσει σε ύφεση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου μεταλλευτικού ομίλου στον κόσμο, Μάριους Κλόπερς, είπε ότι ηεξαγορά της Rio θα οδηγούσε σε αύξηση του χρέους τηςBHP και θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση.
Οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές ζητούσαν από την BHP να πωλήσει στοιχεία ενεργητικού στον τομέα του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα,προκειμένου να εγκρίνει τη συγχώνευση των δύο εταιρειών στη βάση ανταλλαγής μετοχών (3,4 μετοχές της BHP για κάθε μία μετοχή της Rio Tinto).
«Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, την έλλειψη βεβαιότητας για τον χρόνο που θα χρειαστεί να βελτιωθούν οι συνθήκες και τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτά τα θέματα για την αξία των ποσοστών των μετόχων» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της BHP Ντον Αργκους.
Η Rio, δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, απέρριψε την προσφορά της BHP στις 6 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι υποεκτιμά την αξία της και τις προοπτικές ανάπτυξής της.
Η εκπρόσωπος της Rio Αμάντα Μπάκλεϊ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα.
Η χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έχει «παγώσει» τις τραπεζικές χορηγήσεις δανείων και έχει μειώσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετάλλων να σημειώνουν σημαντική πτώση.
Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της προσφοράς, η μετοχή της BHP έκανε «άλμα» 11% στις 1.086 πένες, ενώ η Rio κατέρρευσε, χάνοντας το 36% της αξίας της. Η κεφαλαιοποίηση της Rio έχει «βουλιάξει» στα 43,1 δισ. δολάρια.
Η χρηματιστηριακή αξία της BHP είναι 66 δισ. δολάρια, έναντι 194 δισ. δολαρίων στις 19 Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Νεκρή σε τροχαίο με εγκατάλειψη η πρώην παιδική σταρ του Nickelodeon, Κιάνα Άντεργουντ
- Επιστρέφει στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο η Χαντάβα (pic)
- ΠΑΣΟΚ: «Καρφιά» για τις δημοσκοπήσεις, επιμονή στη διεύρυνση και «αναχώματα» απέναντι σε Τσίπρα και Καρυστιανού
- Νέες ταινίες: Όλα τα βλέμματα πάνω στο Marty Supreme και την οσκαρική κούρσα του Τιμοτέ Σαλαμέ
- Η πρόβλεψη του Κομπανί για τον Χάρι Κέιν «επειδή είναι ξεχωριστός παίκτης»
- IRIS: Αυξήθηκαν οι άμεσες πληρωμές – Τι άλλαξε για τους χρήστες
- Γροιλανδία: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η γεωπολιτική σημασία της χώρας μεγαλώνει
- Συνταγή: Πουτίγκα σοκολάτας με κακάο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442