Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η φοβία για το νερό… γέμισε χρυσάφι τον Ταϊγανίδη στο Πεκίνο

Η φοβία για το νερό… γέμισε χρυσάφι τον Ταϊγανίδη στο Πεκίνο

Aν κάποιος «έλαμψε» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αυτός προερχόταν από το άθλημα της κολύμβησης και ήταν ο Μάικλ Φελπς. Το ίδιο συμβαίνει και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τον Έλληνα πρωταθλητή της κολύμβησης, Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, να σαρώνει τα μετάλλια, φτάνοντας τα 5 και να καταρρίπτει το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο!

89

Aν κάποιος «έλαμψε» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αυτός προερχόταν από το άθλημα της κολύμβησης και ήταν ο Μάικλ Φελπς. Το ίδιο συμβαίνει και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τον Έλληνα πρωταθλητή της κολύμβησης, Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, να σαρώνει τα μετάλλια, φτάνοντας τα 5 και να καταρρίπτει το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο!

O Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1981 στη Θεσσαλονίκη. Τις πρώτες του… βουτιές στην πισίνα τις έκανε με τα χρώματα του Εθνικού Κοζάνης, για να συνεχίσει την καριέρα του στον Αρη και αργότερα στον Ολυμπιακό.  

Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε την κολύμβηση, επειδή σε μικρή ηλικία φοβόταν το… νερό (!) και ήθελε να αντιμετωπίσει… κατά μέτωπο την ανασφάλεια του. Γρήγορα διαπίστωσε ότι οι επιδόσεις του ήταν κάτι παραπάνω από καλές και μάλλον… άλλαξε γνώμη. Και ευτυχώς…

Ο Μπάμπης, όπως τον φωνάζουν οι δικοί του, άρχισε να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία το 2003 στην κατηγορία S13. Το σοβαρό πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει, ευτυχώς δεν τον λύγισε ποτέ, δεν του στέρησε την αγάπη για το κολύμπι και τον αθλητισμό, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους στην κατηγορία του.  

Ο Ταϊγανίδης, στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος στα 50μ. ύπτιο το 2002, ενώ σημείωσε και πανελλήνιο ρεκόρ στους αρτιμελείς αθλητές. Τα σύνορα, όμως, αποδείχθηκαν μικρά για τον Χαράλαμπο, που θέλησε να δείξει την αξία του και στις διεθνείς διοργανώσεις. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ανέβηκε τρεις φορές στο βάθρο, καθώς κατέκτησε δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο.

Εκεί όμως που «έλαμψε» με τις επιδόσεις του, ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης του 2006 όπου και κέρδισε έξι χρυσά μετάλλια, με 4 (!) παγκόσμια ρεκόρ στο ενεργητικό του. Προπονητής του είναι ο Γιάννης Νεράντζης, ο οποίος έχει σταθεί στο πλευρό του σε όλες τις δύσκολες στιγμές και κατέχει μεγάλο μερίδιο σε αυτές τις επιτυχίες.

Στους Παγκόσμιους Αγώνες Τυφλών που διεξήχθησαν το 2007 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ο Μπάμπης κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματα 100μ. πεταλούδα και 100μ ύπτιο, σημειώνοντας και στις δύο περιπτώσεις ρεκόρ αγώνων.

Εκτός των άλλων, ο Ταϊγανίδης είναι κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ στα 50μ., 100μ., και 200μ. ελεύθερο, στα 50μ. και 100μ. ύπτιο, στα 50μ. και 100μ. πεταλούδα, καθώς και στα 200μ. μεικτής ατομικής.

Ο σημαιοφόρος της ελληνικής Παραολυμπιακής αποστολής, «λάμπει» και στο Πεκίνο, θυμίζοντας κάτι από… Φέλπς! Την Κυριακή (14/9) έφτασε τα 5 μετάλλια, δύο εκ των οποίων τα έχει συνδυάσει με παγκόσμιο ρεκόρ!

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο