Μείωση 4,7% στο εμπορικό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο
Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 17,098 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Τον Ιούνιο, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,7%.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 17,098 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.
Τον Ιούνιο, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,7% στα 3,117 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα διαμορφώθηκε από τη διαφορά της συνολικής αξίας των εισαγωγών-αφίξεων που παρουσίασαν αύξηση 5%, και της συνολικής αξίας των εξαγωγών-αποστολών που παρουσίασαν αύξηση 7%.
Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στα 25,617 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 2,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε αύξηση 834,6 εκατ. ευρώ ή 3,8%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 8.518,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε αύξηση 309,8 εκατ. ευρώ ή 4,2%.
Αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο στις εμπορευματικές συναλλαγές και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές υπηρεσιών και οι μη καταχωρημένες συναλλαγές, οι οποίες μαζί με τις εμπορευματικές συναλλαγές λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των πινάκων Εθνικών Λογαριασμών.