Κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Δύο δέσμες μέτρων για την αναχαίτηση της ακρίβειας θα υπογράψουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προβλέπουν την καταβολή άμεσων οικονομικών ενισχύσεων στα φτωχά νοικοκυριά και τους ανέργους.
Δύο δέσμες μέτρων για την αναχαίτηση της ακρίβειας θα υπογράψουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, η πρώτη δέσμη, που αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, προβλέπει την καταβολή άμεσων οικονομικών ενισχύσεων στα φτωχά νοικοκυριά και τους ανέργους, τη διάθεση αποθεμάτων τροφίμων στην αγορά, την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές τροφίμων ώστε να αυξηθεί η προσφορά και να υποχωρήσουν οι τιμές.
Η δεύτερη δέσμη (μακροπρόθεσμα μέτρα) προβλέπει αναπροσανατολισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την ενθάρρυνση της παραγωγής δημητριακών και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για νέες καλλιέργειες.
Οι κατευθύνσεις για τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup) την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, ο οποίος αντιτάχθηκε στις προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα που πρότεινε η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ και υποστήριξε ο Ιταλός ομόλογός της Τζούλιο Τρεμόντι.
Η ελληνική πρόταση τελικά εγκρίθηκε και θα έρθει στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την Πέμπτη.
«Εμείς αυτό υποστηρίζουμε, να στηρίξουμε οικονομικά τις ασθενέστερες τάξεις, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους φτωχούς, αλλά να μην παρέμβουμε στη φορολογία που θα ανατρέψει συνολικά την πολιτική που ακολουθούμε» σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας προς «Το Βήμα».
Και τονίζει με νόημα: «Οι πρωθυπουργοί μπορεί να αποφασίσουν ό,τι κρίνουν σκόπιμο, ακόμη και μειώσεις φόρων. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».
Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι πολύ πιθανό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επαναφέρει την πρόταση Τρεμόντι για τον φόρο «Ρομπέν των Δασών», δηλαδή την έκτακτη φορολογία στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και τη διανομή των εσόδων ως «επίδομα θέρμανσης» στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και θα πρέπει οι πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο αλλά μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε» σημείωνε ανώτατος κοινοτικός παράγοντας στις Βρυξέλλες, θέλοντας προφανώς να μετριάσει τις όποιες προσδοκίες για εντυπωσιακές αποφάσεις της Συνόδου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.