Επί τάπητος η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια
Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να συστήσει επιτροπή, που θα μελετήσει όλες τις όψεις του ζητήματος, τη διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο.
30
Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να συστήσει επιτροπή, που θα μελετήσει όλες τις όψεις του ζητήματος, τη διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο του Σαββάτου, ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης αποδέχθηκε σχετική πρόταση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστή Παπαϊωάννου, τον οποίο διαβεβαίωσε εγγράφως πως θα συστήσει ομάδα εργασίας για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος.
«Δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριφερθεί με βάση αποκλεισμούς και διακρίσεις προς οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, για οποιονδήποτε λόγο» σημειώνει ο υπουργός.
Ο υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το θέμα της συμβίωσης των ατόμων του ιδίου φύλου και της νομικής του ρύθμισης είναι πολυδιάστατο και αφορά σε ένα πλήθος ζητημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηγάκης δεν είχε αποκλείσει εξ αρχής το ενδεχόμενο μελλοντικής επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι ακόμη και αν δεν θεσπιστεί νομοθετικά, υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης του επίσημου μανδύα μιας ανάλογης συμβίωσης από τα δικαστήρια με την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος.
Στην Ευρώπη η ελεύθερη συμβίωση ατόμων του ιδίου φύλου είναι κατοχυρωμένη στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Επιπλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία έχει αναγνωριστεί και το δικαίωμα της υιοθεσίας, ενώ ο γάμος έχει αναγνωριστεί στο Βέλγιο και την Ολλανδία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Έχετε κράτηση;»: Ο παραλογισμός που μας έκανε να νοσταλγούμε τα παλιά στέκια
- Λέσβος: Σε τροχιά σύγκρουσης οι κτηνοτρόφοι στον Μεσότοπο – «Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας»
- Βουλγαρία: Ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ προηγείται στις εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls
- Λουτσέσκου: «Είχαμε πολλά προβλήματα και κάποιες επιλογές ήταν αναγκαστικές»
- Το Ιράν αρνείται να συμμετάσχει στον β’ γύρο διαπραγματεύσεων – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «υπερβολικές απαιτήσεις»
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Μητσοτάκης – Ο πρωθυπουργός καλύπτει τον Γεωργιάδη
- «Η Θυσία των Παρθένων στη Σύγχρονη Βαβυλώνα»: Το σκάνδαλο μαστροπείας ανηλίκων στη βικτωριανή Βρετανία
- Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 2-1: Σε απόσταση «βολής» για τον τίτλο οι «Πολίτες»! (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)





















![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442