Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι νέες εξελίξεις στη θεραπευτική προσέγγιση της ηπατίτιδας Β

Οι νέες εξελίξεις στη θεραπευτική προσέγγιση της ηπατίτιδας Β

Αθήνα: Η χρόνια ηπατίτιδα B (ΧΗΒ), η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες κατά την διάρκεια Ημερίδας την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Αθήνα: Η χρόνια ηπατίτιδα B (ΧΗΒ), η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες κατά την διάρκεια Ημερίδας την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Η ΧΗΒ χαρακτηρίζεται ως μια «ύπουλη» νόσος, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Υπολογίζεται ότι μόνο ένας στους πέντε φορείς γνωρίζει ότι πάσχει. Καθώς η επιβαρυντική για την υγεία εξέλιξη της νόσου δεν γίνεται αντιληπτή, ο ασθενής τελικά νοσεί ενώ στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μπορεί να έχει μεταδώσει τη νόσο και σε άλλους.

Το γεγονός ότι ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι άκρως μολυσματικός καθιστά την ανάγκη για επαρκή ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση ακόμα πιο επιτακτική. Ιδιαίτερης σημασίας θα πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση της ηπατίτιδας Β σε περιπτώσεις ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων θα πρέπει να ακολουθείται μόνο μετά από έλεγχο των ασθενών αυτών για ηπατίτιδα Β και θεραπεία αυτής όταν κρίνεται απαραίτητο.

Χωρίς θεραπεία, η ΧΗΒ μπορεί να επιφέρει σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών μακροχρόνιες επιπλοκές όπως η κίρρωση του ήπατος, η ηπατική ανεπάρκεια και ο καρκίνος του ήπατος, επιπλοκές που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Αν και δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί το φάρμακο που θα εκριζώνει τον ιό, εντούτοις υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να περιορίσουν δραστικά τον πολλαπλασιασμό του και κατ’ επέκταση να περιορίσουν τη νοσηρότητα. Η μείωση του ιϊκού φορτίου και η διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της θεραπείας για τους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Η δυνατότητα παρέμβασης στην εξέλιξη της νόσου με φαρμακευτικές αγωγές ενισχύεται διαρκώς. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην χώρα μας, ένα νέο σκεύασμα, η τελμπιβουδίνη, τα θεραπευτικά οφέλη της οποίας τεκμηριώνονται στη μελέτη GLOBE, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα, η τελμπιβουδίνη επιτυγχάνει ταχύτερη και πιο ισχυρή ιϊκή καταστολή από τη λαμιβουδίνη, το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο μέχρι σήμερα, παρέχοντας μεγαλύτερη και περισσότερο διατηρούμενη αποτελεσματικότητα.

Νεότερα δεδομένα από τη συνέχιση της μελέτης GLOBE δείχνουν ότι η καλή αρχική απάντηση, δηλαδή η μείωση του ιϊκού φορτίου σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στους 6 μήνες θεραπείας, διατηρείται στην μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών και μετά από δύο χρόνια, αποδεικνύοντας τα θεραπευτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τελμπιβουδίνη ως μακροχρόνια θεραπεία σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα Β αποτελεί τη 10η αιτία θανάτου παγκοσμίως και την κύρια αιτία πρόκλησης ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Οροεπιδημιολογικές μελέτες των τελευταίων ετών, σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας μας, εκτιμούν τον επιπολασμό της HBV λοίμωξης μεταξύ 0.84% (σποραδικοί αιμοδότες) και 2.6% (γενικός πληθυσμός). Τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως μεταβάλλονται διαρκώς.

Τα τελευταία χρόνια μία σειρά από μέτρα όπως η θεσμοθέτηση του εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β, ο έλεγχος για τη νόσο την περίοδο της κύησης, η μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του, ο έλεγχος της νόσου με νέα ισχυρότερα φάρμακα συνεισφέρουν θετικά στον περιορισμό τόσο της μετάδοσης της νόσου όσο και της εξέλιξης, το ισχυρό όμως μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων δεκαετιών καθιστά τα μέτρα αυτά λιγότερο αποτελεσματικά και την ανάγκη για σωστή ενημέρωση επιτακτική.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από 1 εκατ. μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες υψηλής ή ενδιάμεσης ενδημικότητας (Βαλκάνια και χώρες Αν. Ευρώπης) αύξησαν τον γενικό επιπολασμό. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία της ΕΕΜΗ, περισσότερα από 400.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C, και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να το γνωρίζουν. Εξαιτίας αυτής της άγνοιας, αναμένεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.

Προβλέπεται ότι, χωρίς έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση, η σιωπηρή επιδημία θα συνεχίζει ανενόχλητη την πορεία της, και, όσο περνούν τα χρόνια, οι κίνδυνοι υγείας και η θνησιμότητα θα μεγαλώνουν. Συνεπώς, επιβάλλεται η έγκαιρη υιοθέτηση προγραμμάτων ευρείας διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο