Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το χρονικό της αποπομπής του Β.Μαγγίνα από το υπουργείο Απασχόλησης

Το χρονικό της αποπομπής του Β.Μαγγίνα από το υπουργείο Απασχόλησης

Η απόφαση της αποπομπής του κ. Β.Μαγγίνα ελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στη διάρκεια της πτήσης του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Στην τρίωρη συζήτηση που είχε με τους επιτελείς του, ο κ. Κ.Καραμανλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο υπουργός Απασχόλησης δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του...

28

Για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής αποφάσισε το Σάββατο να αποπέμψει υπουργό Απασχόλησης, κηρύσσοντας το υπουργείο αυτό σε «καταραμένο υπουργείο» που δεν μπορεί να στεριώσει πολιτικό στέλεχος.

Η δυσφορία του πρωθυπουργού για τις πράξεις του κ. Β.Μαγγίνα φάνηκε από το βράδυ της Παρασκευής, όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να τον καλύψει πολιτικά από τις Βρυξέλλες.

Αν η υπόθεση με τη «φιλοξενία» των Ινδών και ο διορισμός της θυγατέρας του στον ΟΤΕ κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κ. Καραμανλή προς τον υπουργό του, η υπόθεση που αποκάλυψε δημοσίευμα ότι έχτισε το σπίτι του στο Κορωπί με άδεια αναψυκτηρίου κυριολεκτικά την κατακερμάτισε…

hspace=0Δείτε το Βίντεο

Το χρονικό της αποπομπής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, από το πρωί της Παρασκευής κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν να διαρρεύσει στο παρασκήνιο ότι ο κ. Καραμανλής θα κάλυπτε απόλυτα τον υπουργό Απασχόλησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρούσε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το κλίμα άλλαξε ριζικά όμως όταν ο κ. Θ.Ρουσόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν νέες αποκαλύψεις σε βάρος του υπουργού που δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο κ. Μαγγίνας κατασκεύασε στο Κορωπί μία εξοχική κατοικία 146 τ.μ. με πισίνα και κήπο, με μία άδεια της Πολεοδομίας που προέβλεπε την κατασκευή αναψυκτηρίου.

hspace=0Δείτε το Βίντεο

Μόλις το πληροφορήθηκε ο κ. Καραμανλής εξοργίστηκε τόσο που δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του ούτε στη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία όχι μόνο δεν κάλυψε τον υπουργό του, αλλά τον άφησε απόλυτα εκτεθειμένο. «Νομίζω ότι ο υπουργός έχει δώσει κάποιες διευκρινήσεις» απάντησε ενοχλημένος ο κ. Καραμανλής και με τη βοήθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου απέφυγε όλες τις ερωτήσεις που ακολούθησαν.

hspace=0Δείτε το Βίντεο

Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των συνεργατών του και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, κατά την οποία ο κ. Καραμανλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αποκεφαλίσει για τρίτη φορά αρμόδιο υπουργό για την επίλυση του Ασφαλιστικού.

Στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ των κ.κ. Θ.Ρουσόπουλο και Ι.Αγγέλου διαπιστώθηκε ότι οι πολεοδομικές παραβάσεις που αποκαλύπτονται είναι σημαντικές και προκαλούν ζήτημα ηθικής τάξεως, από αυτά που ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι δεν αφήνει ατιμώρητα.

«Για παρόμοιες περιπτώσεις έχεις ζητήσει και εσύ στο παρελθόν τις παραιτήσεις υπουργών» του υπενθύμισαν επιτελείς του στις Βρυξέλλες. «Αν φύγει ο Μαγγίνας το νομοσχέδιο θα πάει τουλάχιστον πέντε μήνες πίσω και πρέπει να τελειώσουμε τον Ιανουάριο» είπε ο κ. Καραμανλής».

Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση του κ. Μαγγίνα, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να ήταν βουλευτής χωρίς κυβερνητική εμπειρία. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πρόσωπα και με υπουργική εμπειρία είναι οι κ.κ. Π.Παναγιωτόπουλος, Σ.Τσιτουρίδης, Μ.Κεφαλογιάννης και η κυρία Φ.Πετραλιά. Επελέγη τελικώς η μοναδική γυναίκα για να χειριστεί και τα ζητήματα της συνταξιοδότησης των γυναικών, μαζί με μία άλλη γυναίκα, την υφυπουργό κυρία Σοφία Καλατζάκου.

Εμπειρία υπουργού είχε βεβαίως και ο Αντ.Σαμαράς, αλλά η είσοδός του στην κυβέρνηση αποκλείστηκε και πάλι για άλλους λόγους, επειδή θα προκαλούσε τη δυσφορία της κυρίας Ντ.,Μπακογιάννη και του κ. Κ.Μητσοτάκη.

Ο κ. Μαγγίνας αποφάσισε αρχικά να εκδώσει μία ανακοίνωση που να απαντά στο δημοσίευμα το πρωί του Σαββάτου. Διαπιστώνοντας όμως ότι το θέμα θα ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, εξέδωσε τελικά την ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής χωρίς να αιτιολογεί επαρκώς τις πράξεις του.

Η πλάστιγγα υπέρ της αποπομπής του κ. Μαγγίνα έγειρε οριστικά όταν οι συνεργάτες τού υπουργού ανακάλυψαν ότι υπήρχαν και άλλες αποκαλύψεις σε βάρος του. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι εάν ο υπουργός παρέμενε στη θέση του, ο πρωθυπουργός θα περνούσε δύσκολες ώρες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

hspace=0Δείτε το Βίντεο

Ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος ανακοίνωσε λίγο μετά τις 15.30 του Σαββάτου την αποπομπή του υπουργού Απασχόλησης. Η ορκωμοσία της νέα υπουργού κας Φ.Πετραλιά θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Την Κυριακή ο κ. Μαγγίνας είχε συνάντηση με την κυρία Πετραλιά και την ενημέρωσε για τα τρέχοντας θέματα του υπουργείου.

hspace=0Δείτε το Βίντεο

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο