Ικανοποίηση Καραμανλή για την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την υπογραφή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα την επικυρώσει το ταχύτερο δυνατόν. Σκεπτικισμός και επικρίσεις από τα κόμματα της Αριστεράς.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την υπογραφή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα την επικυρώσει το ταχύτερο δυνατόν.
«Η υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μακράς, επίπονης, αλλά και καθοριστικής διαδικασίας για το μέλλον της ΕΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής συμπλήρωσε ότι η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθιστά την ΕΕ ικανή να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.
Ο ίδιος εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ που είχαν την προεδρία τα τελευταία χρόνια, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στην πορτογαλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου το βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την Παρασκευή θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Το ΚΚΕ σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ περιφρονούν και φοβούνται τους λαούς, καθώς επιχειρούν να προωθήσουν το Ευρωσύνταγμα, που απορρίφθηκε από δημοψηφίσματα.
«Ο ρόλος της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ της αντιδραστικής συνταγματικής συνθήκης, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, και η επιδίωξή της να την επικυρώσει απ’ τους πρώτους, εκφράζει την επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου να συμβάλει στην προστασία του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ.
» Οι λαοί πρέπει να απαιτήσουν την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, να απορρίψουν έτσι και αλλιώς τη νέα εκδοχή του Ευρωσυντάγματος, δυναμώνοντας συνολικά την πάλη τους κατά της ΕΕ και του κεφαλαίου, ισχυροποιώντας την ανυπακοή και την απειθαρχία στις αποφάσεις τους.»
Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ έκανε μία «πρόβλεψη τονίζοντας ότι «η ΕΕ θα σπάσει τα μούτρα της γιατί είναι μια λυκοσυμμαχία. Το μόνο που τους ενώνει είναι η επίθεση κατά των λαών και η διάσωση του καπιταλιστικού συστήματος.
» Όλα τα άλλα τους χωρίζουν, για το ποιος θα επωφεληθεί από την πίτα. Επομένως, ούτε ομοσπονδία θα γίνει στην κυριολεξία. Οι λαοί ας το σκεφτούν αυτό και ας μη βλέπουν με δέος τις αποφάσεις της ΕΕ».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για περισσότερο κοινωνική, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη.
«Υιοθέτησαν μια εκδοχή της απορριφθείσης συνταγματικής Συνθήκης που δέσμευε την ΕΕ στο νεοφιλελευθερισμό, απέρριπτε την κοινωνική Ευρώπη, καλλιεργούσε τη στρατιωτικοποίηση και την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και συντηρούσε το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της ΕΕ, με οπισθοχώρηση στα όποια βήματα πολιτικής ενοποίησης και αποδυνάμωση της Χάρτας Δικαιωμάτων» συνέχισε, για να καταλήξει:
«Ο ΣΥΝ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς λένε όχι στη Συνθήκη της Λισαβόνας και ζητούν δημοψηφίσματα στην Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη για την επικύρωσή της.»
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας