Η καφεΐνη ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον
Ουάσιγκτον: Τα άτομα που κατάγονται από οικογένειες με τάση εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, τα οποία καταναλώνουν καφέ ή καπνίζουν είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Ουάσιγκτον: Τα άτομα που κατάγονται από οικογένειες με τάση εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, τα οποία καταναλώνουν καφέ ή καπνίζουν είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Ο Δρ Γουίλιαμ Σκοτ και οι συνεργάτες του στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι εξηγεί ότι «αμφιβάλλω κατά πόσο το κάπνισμα και η καφεΐνη παρέχουν προστασία έναντι της νόσου Πάρκινσον. Η ντοπαμίνη, μια ουσία που μεταφέρει μηνύματα στον εγκέφαλο, είναι πιθανόν το στοιχείο-κλειδί στην υπόθεση. Η ντοπαμίνη είναι σημαντική διότι τόσο το κάπνισμα όσο και οι κατανάλωση καφέ, την επηρεάζουν».
Ο Δρ Σκοτ και η ομάδα του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 356 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και 317 μέλη οικογενειών χωρίς τη νόσο.
Όταν μελέτησαν τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν νόσο Πάρκινσον είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είχαν καπνίσει 100 τσιγάρα εν συγκρίσει με τα μέλη των οικογενειών τους που δεν είχαν νοσήσει. Παρόμοια μείωση της πιθανότητας παρατηρούνται και με τον καφέ.
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποιες είναι οι επιδράσεις του καφέ και του καπνίσματος στον εγκέφαλο, ο Δρ Μαρκ Στέισι του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα, σημειώνει ότι ενδεχομένως και να λειτουργούν προστατευτικά.
Είναι επίσης πιθανόν να συμβαίνει και κάτι τελείως διαφορετικό. Ίσως τα άτομα που αργότερα εκδηλώνουν νόσο Πάρκινσον να ανταποκρίνονται διαφορετικά στις επιδράσεις της καφεΐνης και του τσιγάρου.
Τα άτομα που νοσούν από νόσο Πάρκινσον έχουν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης. Αυτοί με υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης ίσως είναι πιθανότερο να απολαμβάνουν περισσότερο την καφεΐνη.
Πάντως ο Δρ Σκοτ και οι συνεργάτες του συνεχίζουν την έρευνα τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν περισσότερα γονίδια σχετικά με τη νόσο. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συστήνουν την τροποποίηση της διαβίωσης, απλά ενδεχομένως ένα φλιτζάνι καφέ με το πρωινό, τελικά να έχει και μια θετική επίδραση.