Σε υψηλό διετίας έναντι του δολαρίου σκαρφαλώνει το ευρώ
Σε υψηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου και σε ιστορικό υψηλό έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου κινείται την Πέμπτη το ευρώ, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει «σήμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε υψηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου και σε ιστορικό υψηλό έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου κινείται την Πέμπτη το ευρώ, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει να εννοηθεί, αργότερα την Πέμπτη, ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, το ευρώ ανήλθε έως τα 1,3477 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου 2005, έναντι 1,3431 την Τετάρτη.
Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος ανήλθε έως τα 160,87 γεν, υψηλότερο επίπεδο από το ντεμπούτο του ενιαίου νομίσματος το 1999. Ιστορικό υψηλό σημείωσε και έναντι του ελβετικού φράγκου (1,6453 φράγκα/ευρώ).
Οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας πλήττουν το δολάριο, ενώ οι επενδυτές πωλούν νομίσματα χαμηλών αποδόσεων όπως το γεν και το φράγκο για να χρηματοδοτήσουν αγορές νομισμάτων υψηλότερων αποδόσεων σε carry trade.
«Φαίνεται ότι το carry trade έχει επιστρέψει» είπε στο Reuters αναλυτής της State Street Global Markets στο Τόκιο.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, Πέμπτη. Ωστόσο, προβλέπουν αύξηση 0,25% στο 4% μέσα στο Ιούνιο, ενώ έως το τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο ίσως προσεγγίσει το 4,5%.
Για το ευρώ, οι προβλέψεις των αναλυτών λένε ότι πιθανότατα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα ξεπεράσει τα 1,40 δολάρια.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας