Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κόντρα για το μέλλον της συνταγματικής αναθεώρησης

Κόντρα για το μέλλον της συνταγματικής αναθεώρησης

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει πλέον στην αναθεωρητική διαδικασία. Για ανεύθυνη στάση μιλά ο Ευ.Αντώναρος, «με τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση κοιτά τον εαυτό της στον καθρέφτη» απάντησε το ΠΑΣΟΚ.

30

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει πλέον στην αναθεωρητική διαδικασία. Για ανεύθυνη στάση μιλά ο Ευ.Αντώναρος, «με τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση κοιτά τον εαυτό της στον καθρέφτη» απάντησε το ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της προέδρου της Βουλής και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Ρέππα.

Η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα ζήτησε, προκειμένου να θεωρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μετέχει στη συνέχεια της αναθεωρητικής διαδικασίας, δήλωση η οποία θα υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε η πρόεδρος, οι προτάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνονταν στην έκθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης προς την Ολομέλεια.

Απαντώντας ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην διαδικασία αναθεώρησης, ύστερα από όσα συνέβησαν στη Βουλή και διατρανώνει την αντίθεσή του σε αυτές μεθοδεύσεις.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι κατά το ΠΑΣΟΚ για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να αναληφθεί εξ αρχής πρωτοβουλία από την επόμενη Βουλή.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνη στάση.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της οδήγησε την αναθεωρητική διαδικασία σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς, όπως είπε, στένεψε τα περιθώριά της, ενώ δεν έκανε καμία πρόταση της αντιπολίτευσης δεκτή.

«Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ η προσφυγή στις εκλογές αναστέλλει ταυτόχρονα τη διαδικασία αναθεώρησης και τα κόμματα θα προσέλθουν στις εκλογές και με το δίλημμα που αφορά στην αναθεώρηση. Δηλαδή ποια πολιτική δύναμη και σε ποια κατεύθυνση θα εφαρμόσει συνταγματικές αρχές υπέρ της κοινωνίας και του πολίτη».

Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τις υπό αναθεώρηση διατάξεις.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε και επισήμως η εισήγηση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος προς την Ολομέλεια της Βουλής, για τα άρθρα που κρίθηκαν αναθεωρητέα κατά τις εργασίες της. Πρόκειται για ένα σύνολο 25 άρθρων.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 έχει ώρες μόνο ζωής, ίσως ημερών, έστω εβδομάδων και, εν πάση περιπτώσει, σίγουρα πολύ πριν από τις εκλογές»,υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»,με θέμα την Ακαδημαϊκή αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και το άρθρο 16.

Ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να δηλώσει ότι στην επόμενη βουλή, είτε είναι πρώτο κόμμα, είτε δεύτερο,είτε τρίτο, εφόσον συνεχισθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, δεν θα συμμετάσχει θετικά σε αυτήν και ιδιαίτερα στο άρθρο 16, είτε ψηφίζοντας αρνητικά, είτε μη παίρνοντας μέρος, μη προσθέτοντας δηλαδή θετικές ψήφους, ώστε να μη συγκεντρωθούν 180 ψήφοι που χρειάζονται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο