Στοιχειοθετήθηκε κατηγορητήριο για την πρώτη δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Ανοιξε ο δρόμος για την πρώτη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC). Στο εδώλιο του μόνιμου δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου παγκοσμίως θα καθήσει πολέμαρχος του Κονγκό με την κατηγορία ότι στρατολογούσε παιδιά για να σκοτώνουν και να σκοτωθούν...
51
Ανοιξε ο δρόμος για την πρώτη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC). Το τριμελές δικαστικό σώμα του ICC απεφάνθη ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία εις βάρος Κονγκολέζου πολεμάρχου ώστε να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της στρατολόγησης παιδιών.
Η απόφαση με την οποία κρίνονται επαρκή τα στοιχεία της εισαγγελίας εις βάρος του Κονγκολέζου Τόμας Λουμπάνγκα χαρακτηρίζεται σταθμός για το ICC, που συστάθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο δικαστήριο που καλείται να αναλάβει υποθέσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο προεδρεύων δικαστής ανακοίνωσε πως στοιχειοθετείται κατηγορητήριο εις βάρος του Τόμας Λουμπάνγκα για εγκλήματα πολέμου που συνίστανται στη στρατολόγηση παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών. Η εισαγγελία αναφέρει ότι ο Λουμπάνγκα εκπαίδευε παιδιά να σκοτώνουν, τα έβαζε να σκοτώνουν και τα άφηνε να σκοτωθούν την περίοδο 2002-20003.
Ο 46χρονος κατηγορούμενος, πτυχιούχος ψυχολογίας, αρνείται τις κατηγορίες.
Ο Λουμπάνγκα είναι ο μοναδικός ύποπτος που έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής στο ICC, το οποίο εξέδωσε για πρώτη φορά εντάλματα σύλληψης το 2005 για τους ηγέτες της αντάρτικης οργάνωσης της Ουγκάντα Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου LRA, που ηγήθηκε 20ετούς εξέγερσης που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ατόμων.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό -πλούσια σε χρυσό, διαμάντια και ξυλεία- αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ ανταρτών, τοπικών φατριών, φυλών και αρκετών γειτονικών χορών στον πόλεμο του 1998-2003 κατά τον οποίο τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κυρίως εξατίας ασιτίας και ασθενειών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ηλεκτρικά πατίνια: «Μπήκαν αδόμητα, μας αιφνιδίασαν» – Τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος
- Κρήτη: «Η ζωή μου σταμάτησε στις 20-10-2023»- Τι ισχυρίστηκε ο 54χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου
- Αλ Τσαντίρι Νιουζ: Επιστρέφει στις 13 Μαΐου με καλεσμένο τον Αντώνη Ρέμο
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
- Φουρνιέ: «Έχουμε φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ήρθε η στιγμή να πιούμε νερό»
- Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης: Πόρισμα κόλαφος – Πλημμελής φροντίδα ασθενών και «χέρι» στις συντάξεις τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442