Στοπ στις υπέρογκες τηλεφωνικές χρεώσεις από ιούς «dialers»
Μετά τις καταγγελίες για κακόβουλα προγράμματα υπολογιστών (dialers), με απόφαση της ΕΕΤΤ απενεργοποιούνται αμέσως οι γραμμές της σειράς 901. Πάντως, σύμφωνα με την άμεσα ενδιαφερόμενη εταιρεία αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία μικρού αριθμού κωδικών κλήσης.
36
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων λαμβάνει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από κακόβουλα προγράμματα υπολογιστών (dialers) που καλούν εν αγνοία του χρήστη τηλεφωνικές γραμμές με το πρόθεμα 901.
Θορυβημένη από τις συνεχιζόμενες καταγγελίες συνδρομητών, η ΕΕΤΤ εξέδωσε προσωρινή διάταξη με την οποία υποχρεώνεται η εταιρία ΜΑΚΝΑΝ να απενεργοποιήσει αμέσως όλες τις γραμμές της σειράς 901 που της έχουν εκχωρηθεί και μέσω των οποίων γίνεται πρόσβαση σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και αυξημένης χρέωσης.
Παράλληλα, υποχρεώνεται ο ΟΤΕ να απέχει από τη διεκδίκηση είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν σε χρήση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας μέσω της κλήσης των συγκεκριμένων τηλεφωνικών αριθμών.
H Επιτροπή είχε προηγουμένως καλέσει σε ακρόαση τόσο τη ΜΑΚΝΑΝ όσο και τον ΟΤΕ.
Η ΜΑΚΝΑΝ πάντως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως δεν υπάρχει συνολική πάυση των αριθμών 901 της ΜΑΚΝΑΝ. «Σύμφωνα με την προσωρινή διάταξη της ΕΕΤΤ με αριθμό 2078, η ΜΑΚΝΑΝ αναστέλλει προσωρινά την λειτουργία μικρού αριθμού κωδικών κλήσης σε αριθμούς υψηλής χρέωσης που αφορούν αποκλειστικά υπηρεσίες και περιεχόμενο παρεχόμενες από το διαδίκτυο με την χρήση λογισμικού επαναδρομολόγησης» αναφέρει. Παράλληλα τονίζει πως η εταιρεία «συνεχίζει να παρέχει αδιάλειπτα και αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες τηλεηχοπληροφόρησης».
Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες συνδρομητές έλαβαν λογαριασμούς τηλεφώνου με υπέρογκα ποσά για τηλεφωνήματα που έκανε ο υπολογιστής τους εν αγνοία τους.
Τα dialers εγκαθίστανται τους υπολογιστές χωρίς τη συναίνεση του χρήστη, συνήθως όταν αυτός επισκεφθεί κακόβουλους δικτυακούς τόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο. Αν ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο μέσω απλής τηλεφωνικής γραμμής, το dialer εκτρέπει τη σύνδεση σε τηλεφωνικές γραμμές της σειράς 901 χωρίς να ενημερώνει το χρήστη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
- Ανδρουλάκης: Προεκλογικά τα μέτρα Μητσοτάκη – Βλέπει τους πολίτες ως πελάτες
- Σοφία Μαριόλα: Το εξώδικό για τον χωρισμό της με τον Στράτο Τζώρτζογλου – Τι συνέβη
- Ινδία, η «βασίλισσα» του ντόπινγκ
- Πέραμα: Εκσκαφέας έπεσε στο πόδι 62χρονου εργάτη και τον τραυμάτισε σοβαρά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442