«Σήμα» Γκαργκάνα για αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ στις 5 Οκτωβρίου
«Σήμα» για νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 5 Οκτωβρίου, έδωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της ΤτΕ, Νίκος Γκαργκάνας. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% σε 3,25%.
Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κρίνονται αναγκαίες αν η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από το 2%, φέρεται να δήλωσε ο Νίκος Γκαργκάνας, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Με την αύξηση της παραγωγής κοντά ή πάνω από τις δυνατότητές της και τον πληθωρισμό αρκετά πάνω από το 2%, παραμένει αναγκαία η σταδιακή υποχώρηση της νομισματικής προσαρμοστικότητας αν το βασικό μας σενάριο υλοποιηθεί όπως αναμένεται το επόμενο έτος» είπε ο κ. Γκαργκάνας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones.
Τα σχόλια του επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη φορά στο 3,25% στην επόμενη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου, παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η μείωση των τιμών πετρελαίου συγκρατεί τον πληθωρισμό.
Το δυναμικό stretching χαρακτηρίζεται από συνεχή ροή κίνησης, σε αντίθεση με τις στατικές διατάσεις που είναι πιο πιθανό να γίνουν στο τέλος μιας προπόνησης.