Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και απεργών δασκάλων στο Μεξικό

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και απεργών δασκάλων στο Μεξικό

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και απεργών δασκάλων σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Μεξικό, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου.

31

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και απεργών δασκάλων σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Μεξικό, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου.

Με υποστήριξη ενός ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν βίαια τους δασκάλους από την κεντρική πλατεία της πόλης Οαξάκα όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία επί τρεις εβδομάδες, αξιώνοντας αυξήσεις μισθών και προώθηση αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μεξικού.

Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην διάρκεια των επεισοδίων. Ένας αστυνομικός φέρεται να τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα πριν οι δάσκαλοι ξαναπάρουν τον έλεγχο της πλατείας, που είναι δημοφιλής μεταξύ των τουριστών στην γραφική αυτή μεξικανική πόλη.

Ο νομάρχης Ουλίσες Ρουίς διέψευσε την καταγγελία του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το οποίο η Αστυνομία σκότωσε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους και στην συνέχεια έκρυψε τις σορούς τους. «Να μας πουν πού βίσκονται, διότι ουδείς αστυνομικός γνωρίζει κάτι επαυτού και κανένα νοσοκομείο δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι πρόκειται για ψέμα» είπε.

Οι 40.000 δάσκαλοι που απεργούν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και απείλησαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εμπόδισαν την είσοδο στους εργαζόμενους του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Ινστιτούτου.

Τα νέα επεισόδια πολώνουν το πολιτικό σκηνικό εν όψει των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται στις 2 Ιουλίου. Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και ο συντηρητικός Φελίπε Καλδερόν αναμένεται να δώσουν μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

Η Οαξάκα, η πρωτεύουσα του ομώνυμου διοικητικού διαμερίσματος, κυβερνάται από το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), ο υποψήφιος του οποίου έρχεται τρίτος στην κούρσα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Λόπες Ομπραδόρ αναφέρθηκε στην διένεξη για το εκπαιδευτικό λέγοντας «ναι στο διάλογο, ναι στην συναίνεση, ναι στις διαπραγματεύσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο