Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η σόγια προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

Η σόγια προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

Ουάσιγκτον: Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλές τροφές με βάση τη σόγια έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά τα οφέλη προκύπτουν από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που έχουν οι καταναλωτές σόγια και όχι από τα διατροφικά συμπληρώματα.

Ουάσιγκτον: Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλές τροφές με βάση τη σόγια έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά τα οφέλη προκύπτουν από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που έχουν οι καταναλωτές σόγια και όχι από τα διατροφικά συμπληρώματα.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την επανεξέταση 18 σχετικών μελετών για τη σόγια και τον καρκίνο του μαστού από επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς και του Τζορτζτάουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Journal of the National Cancer Institute.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν συνολική σχετική μείωση 14% του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες της καυκάσιας φυλής που έτρωγαν σόγια.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα διατροφικά συμπληρώματα σόγιας», σημειώνει η Δρ Λένα Χιλακιβι-Κλαρκ από το πανεπιστήμιου του Τζορτζτάουν.

Πολλές μελέτες είχαν ως κύριο δείγμα άτομα από ασιατικές χώρες, όπου η διατροφή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε σόγια. Αντίθετα, οι γυναίκες στις δυτικές χώρες συχνά κάνουν χρήση συμπληρωμάτων σόγιας.

«Στο σημείο αυτό λοιπόν, αξίζει να τονίσουμε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να παίρνουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σόγιας, ειδικά όσες έχουν επιβιώσει καρκίνου του μαστού και αυτές που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης», τονίζει ο Δρ Μπρους Τροκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Ασιάτισσες είναι περισσότερο σωματικά δραστήριες, πίνουν λιγότερο αλκοόλ, αποκτούν παιδιά σε νεότερη ηλικία και η συνολική διατροφή τους είναι διαφορετική απ’ αυτή των Δυτικών γυναικών, παράγοντες που συντελούν σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού», προσθέτει ο Δρ Τροκ.

«Η βασική αρχή είναι η κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια και όχι συμπληρωμάτων επεξεργασμένων ισοφλαβόνων. Τα κατεργασμένα συστατικά της σόγιας μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές βιολογικές επιπτώσεις από την κατανάλωση γάλακτος σόγιας ή τυριού», καταλήγει ο Αμερικανός επιστήμονας.

Η σόγια έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες, που μπλοκάρουν τα οιστρογόνα, προάγουν την αποδόμηση των ελαττωματικών κυττάρων, περιλαμβανομένων των καρκινικών και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες βασίζονται συνήθως σε μαρτυρίες των γυναικών αναφορικά με την κατανάλωση σόγιας. Αυτό σημαίνει ότι επειδή η σόγια εντοπίζεται σε μια ευρεία γκάμα κατεργασμένων τροφών, η γυναίκα μπορεί να μην έχει ακριβή εικόνα της καταναλισκόμενης ποσότητας.

Τέλος, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έκθεση στη σόγια νωρίς, μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου. Σε μια μελέτη μάλιστα, διαπιστώνεται ότι οι Ασια-αμερικανίδες που τρώνε σόγια και γεννήθηκαν στην Ασία έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού συγκριτικά με αυτές που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, αντανακλώντας πιθανόν την έκθεση στην σόγια κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ηλικίας και πριν την εφηβεία.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο