Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η μητρική διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα άγχους του απογόνου

Η μητρική διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα άγχους του απογόνου

Λονδίνο: Η αυξημένη σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση πιο αγχώδους απογόνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας στη Γλασκόβη.

Λονδίνο: Η αυξημένη σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση πιο αγχώδους απογόνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας στη Γλασκόβη.

Ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 86 παιδιά που είχαν γεννηθεί το 1967-8 από μητέρες οι οποίες είχαν λάβει συστάσεις να τρώνε 453 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ημερησίως προς αποφυγή επιπλοκών σχετικών με την κύηση.

Τα παιδιά, άνω των 30 ετών σήμερα, κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας μια σειρά από αγχώδεις διαδικασίες περιλαμβανομένης μιας δημόσιας ομιλίας και αριθμητικών πράξεων.

Μετρήθηκαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης και της κορτιζόλης πριν και μετά από κάθε διαδικασία.

Οι δοκιμασίες είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δουν οι επιστήμονες πως διάφορες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την υγεία του απογόνου μετέπειτα.

Οι γυναίκες από την επαρχεία του Λαναρκσάιρ, που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, είχαν συμβουλευτεί από τον γυναικολόγο τους να καταναλώνουν αυξημένα επίπεδα κρέατος και χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων προς αποφυγή εκδήλωσης προεκλαμψίας, η οποία σχετίζεται με την υπέρταση κύησης.

Όσο περισσότερο κρέας κατανάλωνε η μητέρα, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον απόγονο.

«Η μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία για τη σημασία της μητρικής διατροφής και υποδεικνύει έναν από τους πολλούς τρόπους που μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, τροποποιώντας τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ενδεχομένως να σημαίνει ότι το έμβρυο τίθεται υπό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελώντας σε μη αναστρέψιμα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης.

Δεδομένης της πρόσφατης μόδας των διατροφικών σχημάτων με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, όπως η δίαιτα Ατκινς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοια διατροφικά πρότυπα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και γενικότερα», σημειώνει η Δρ Ρεμπέκα Ρέινολντς που ηγήθηκε των ερευνητών.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο