Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε «τρομοκρατική αρχή» εξελίσσεται η Παλαιστινιακή Αρχή, δηλώνει ο Εχούντ Ολμέρτ

Σε «τρομοκρατική αρχή» εξελίσσεται η Παλαιστινιακή Αρχή, δηλώνει ο Εχούντ Ολμέρτ

Την ώρα που ο Ισμαήλ Χανίγιε αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δηλώνει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εξελίσσεται σε «τρομοκρατική αρχή» και αποφασίζει την επιβολή κυρώσεων.

53

Την ώρα που ο Ισμαήλ Χανίγιε αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δηλώνει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εξελίσσεται σε «τρομοκρατική αρχή» και αποφασίζει την επιβολή κυρώσεων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Εχούντ Ολμέρτ τόνισε στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου: «Είναι ξεκάθαρο ότι με την πλειοψηφία που κέρδισε η Χαμάς στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο και με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η Παλαιστινιακή Αρχη σταδιακά μεταξελίσσεται σε τρομοκρατική αρχή».

Επίσης, ο Εχούντ Ολμέρτ υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να έχει επαφές με κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχει η Χαμάς».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για την επιβολή κυρώσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να τερματιστούν οι καταβολές προς την Παλαιστινιακή Αρχή πόρων, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, από δασμούς που εισπράττει το Ισραήλ και να ενισχυθούν οι περιορισμοί στις μεταφορές αγαθών και στις μετακινήσεις Παλαιστινίων στα εδάφη του Ισραήλ.

Η αντίδραση αυτή του Ισραήλ έρχεται μία ημέρα μετά την επισημοποίηση της πρότασης του παλαιστινιακού κοινοβουλίου στον Ισμαήλ Χανίγιε να αναλάβει πρωθυπουργός.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε αναμένεται να λάβει εντός της εβδομάδας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Χανίγιε θα έχει στη διάθεσή του τρεις εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να την υποβάλλει στον Αμπάς.

Αντιδρώντας στην απόφαση κυρώσεων που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

«Δυστυχώς, οι πιέσεις άρχισαν και η υποστήριξη και η βοήθεια άρχισαν να μειώνονται. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματική οικονομική κρίση» είπε ο Αμπάς σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με την ηγεσία της Χαμάς.

«Θα ήθελα να τους ακούσω από κοντά για να πληροφορηθώ τις θέσεις και τις απόψεις τους και να έχω ένα διάλογο μαζί τους για τις θέσεις αυτές» είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο