Αύξηση παρουσιάζει στην Ελλάδα η παραβατικότητα των νέων
Αύξηση παρουσιάζει στην Ελλάδα η παραβατικότητα των νέων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ. σε ημερίδα με θέμα «Θεσμοί και παραβατικότητα των νέων». Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι εμφανίζονται και νέες μορφές παραβατικότητας.
Αύξηση παρουσιάζει στην Ελλάδα η παραβατικότητα των νέων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Θεσμοί και παραβατικότητα των νέων». Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι εμφανίζονται και νέες μορφές παραβατικότητας.
Στην ημερίδα μίλησε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος σε νέες μορφές παραβατικότητας. Ειδικότερα αυξάνονται τα φαινόμενα συμμοριών και η λεγόμενη κουλτούρα του δρόμου.
Πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι ακόμα στη χώρα μας οι συμμορίες ανηλίκων είναι φαινόμενο που έχει ευκαιριακό χαρακτήρα και όχι τη μορφή με την οποία εμφανίζεται σε άλλες χώρες.
Το χρονικό διάστημα 1999 – 2003, ένας στους δέκα δράστες κλοπών που συνελήφθησαν ήταν ανήλικοι από 13 έως 17 ετών, ενώ τα έτη 2002 και 2003 παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των συλληφθέντων κάτω των 12 ετών για κλοπές.
Την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν ιδιαίτερα οι μικροληστείες στο δρόμο από παιδιά με λεία κυρίως κινητά τηλέφωνα και μικροποσά. Πάντως, η συμμετοχή των ανηλίκων είναι υψηλή κυρίως στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στην επαιτεία.
Ο κ. Σκότης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τους μετανάστες. Όπως είπε, την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια διαφοροποίηση στην παραβατικότητα των νέων λόγω της μεγάλης εισροής μεταναστών.
Το κυριότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η δεύτερη γενιά μεταναστών παρουσιάζει πολύ υψηλότερη παραβατικότητα (σε «σκληρά» αδικήματα) σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες ανηλίκων.
Ο ίδιος τόνισε ότι ένα επιπλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι το ότι εμφανίζονται στέκια νέων στις μεγάλες πόλεις με αυξανόμενα στοιχεία παραβατικότητας που φοβίζουν περαστικούς και περιοίκους.
Από τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της παραβατικότητας ανηλίκων είναι το κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα αξιών, η αλλαγή συνθηκών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, η ενδοοικογενειακή βία, το σχολείο και ο τρόπος που αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος από τα παιδιά.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο β αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργιος Σούρλας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Πέτρος Κακκαλής, καθηγητές πανεπιστημίων, εγκληματολόγοι, νομικοί, κοινωνιολόγοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.