Πρώτη «υψηλόβαθμη» τιμωρία για το σκάνδαλο στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ
Σε συνταγματάρχη υποβιβάστηκε η πρώην διοικητής της διαβόητης φυλακής Αμπού Γκράιμπ Τζάνις Καρπίνσκι κατόπιν απόφασης Μπους. Πρόκειται για τη μόνη υψηλόβαθμη αξιωματούχο του στρατού που τιμωρείται για το σκάνδαλο. Εξελίξεις και στην υπόθεση της λοχία Ίνγκλαντ.
Σε συνταγματάρχη υποβιβάστηκε η πρώην διοικητής της διαβόητης φυλακής Αμπού Γκράιμπ Τζάνις Καρπίνσκι κατόπιν απόφασης Μπους. Πρόκειται για τη μόνη υψηλόβαθμη αξιωματούχο του στρατού που τιμωρείται για το σκάνδαλο κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων. Εξελίξεις και στην υπόθεση της λοχία Ίνγκλαντ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κατηγόρησαν κατόπιν ερευνών την Τζάνις Καρπίνσκι για αμέλεια καθήκοντος ως προς τη διασφάλιση της τάξης στις φυλακές της Βαγδάτης, επιρρίπτοντάς της παράλληλα ευθύνες για την απόκρυψη παρελθοντικής σύλληψής της για κλοπή από κατάστημα σε μία αεροπορική βάση των ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.
Η ίδια απέρριψε το «κατηγορώ», διατεινόμενη ότι δεν είχε πλήρη αρμοδιότητα στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των βασανιστηρίων το 2003 η Τζάνις Καρπίνσκι διοικούσε τη μονάδα των εφέδρων στη φυλακή. Σε όλο αυτό το διάστημα κηρύσσει την αθωωότητά της και επιμένει ότι έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της υπόθεσης.
Το BBC επισημαίνει ότι μαζί με την πρώην διοικητή αναμένεται να τιμωρηθούν και δώδεκα κατώτεροι τη τάξει αξιωματούχοι. Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος επιμένουν ότι πρέπει να τιμωρηθούν στρατιωτικοί και πολιτικοί στα ανώτατα κλιμάκια, όμως η Καρπίνσκι είναι η μόνη ανώτατη αξιωματούχος του στρατού που τιμωρείται -τρεις ομόβαθμοί της έχουν απαλλαχθεί.
Εν τω μεταξύ, εξελίξεις έχουν σημειωθεί και στην υπόθεση της κατηγορούμενης για το σκάνδαλο λοχία Λίντι Ίνγκλαντ, «κεντρικού προσώπου» των φωτογραφιών που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ. Η λοχίας είχε καταλήξει σε συμφωνία μείωσης ποινής, παραδεχόμενη την ενοχή της σε επτά εκ των συνολικά εννέα κατηγοριών που αντιμετωπίζει ώστε να λάβει μέγιστη ποινή 11 ετών.
Ωστόσο, στρατοδίκης απέρριψε την ομολογία ενοχής της εγκυμονούσας σήμερα Λίντι Ίνγκλαντ υποβάλλοντας εκ μέρους της δήλωση αθωώτητας. Ο συνταγματάρχης Τζέιμς Κολ διέταξε επανεκδίκαση, επισημαίνοντας ότι η κατάθεση που δόθηκε αντικρούει προηγούμενες αναφορές της ίδιας της Ίνγκλαντ. Συνεπώς, η υπόθεση επιστρέφει στο στρατοδικείο, αναφέρει το BBC.