Από την Τουρκία εξαρτάται η ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δηλώνει η ΕΕ
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου μετά τις συνομιλίες του με τον Αμπ.Γκιουλ. Ο τελευταίος απάντησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία για τη βούληση της Τουρκίας.
Η ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου μετά τις συνομιλίες του με τον Α.Γκιουλ. Ο τελευταίος απάντησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία για τη βούληση της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, κάλεσε την Τουρκία να μην ξεφύγει από την οδό των μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα ήταν πιθανό να εμποδίσει την προβλεπόμενη για το φθινόπωρο έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει την Τελωνειακή Ένωσης με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Υπενθυμίσαμε τα πολιτικά κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθουν. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένα ζητήματα εξακολουθούν να μας απασχολουν, ιδιαίτερα η θρησκευτική ελευθερία, η προστασία των μειονοτήτων, η άσκηση πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι σχέσεις ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το στρατό» υπογράμμισε ο Ζαν Ασελμπορν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε διαβεβαιώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει «καμία υποψία» από πλευράς των Ευρωπαίων σχετικά με τη βούληση της Αγκυρας.
«Επανέλαβα την αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα, αλλά δεν προσπαθούμε ποτέ να αγνοούμε τις δυσκολίες» διαβεβαίωσε.
Ο Γκιούλ δήλωσε επίσης ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει την Τελωνειακή Ένωση, αλλά πρόσθεσε πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει στον τερματισμό της απομόνωσης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.