Το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στη παραγωγή του μητρικού γάλακτος
Λονδίνο: Οι μητέρες που θηλάζουν το βρέφος τους και καταναλώνουν αλκοόλ δεν παράγουν αρκετό γάλα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Λονδίνο: Οι μητέρες που θηλάζουν το βρέφος τους και καταναλώνουν αλκοόλ δεν παράγουν αρκετό γάλα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Ερευνητική ομάδα του Κέντρου Monell Chemical Senses της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Δρ Τζούλι Μεννέλλα μελέτησε την επίδραση της κατανάλωσης δυο ποτηριών κρασιού σε 17 γυναίκες και διαπίστωσε ότι τις ημέρες που οι μητέρες κατανάλωναν αλκοόλ παρήγαγαν λιγότερο γάλα.
Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ διασπούσε την απελευθέρωση δυο σημαντικών ορμονών, της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης, οι οποίες ευθύνονται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες που όλες είχαν βρέφη ηλικίας δυο έως τεσσάρων μηνών έπιναν χυμό πορτοκάλι που τη μια ημέρα περιείχε αλκοόλ ίσο με αυτό που αναλογεί σε δυο ποτήρια κρασί και την άλλη μέρα όχι.
Όπως εξηγεί η Δρ Μεννέλλα, η μελέτη διαλύει το μύθο ότι το αλκοόλ κάνει καλό στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Επομένως όσες μητέρες πιστεύουν κάτι τέτοιο θα πρέπει άμεσα να αναθεωρήσουν και να προσπαθήσουν να κάνουν υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για το μωρό τους.