Φρούτα, λαχανικά και κόκκινο κρέας «σύμμαχοι» του καρκίνου
Σικάγο: Τελικά οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα δεν προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με δυο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Σικάγο: Τελικά οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα δεν προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με δυο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Η πρώτη μελέτη διενεργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης της Ολλανδίας με επικεφαλής την Δρ Πέτρα Πετερς όπου αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν κατά προσέγγιση 285.000 γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Οι συμμετέχουσες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1992 και κατά μέσο όρο για 5,4 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια τη διατροφή τους. Εντοπίστηκαν 3.659 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού.
Από την επεξεργασία των στοιχεία προέκυψε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν παρείχε καμιά προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού.
«Αυτό δεν εξαιρεί την πιθανότητα τα προστατευτικά οφέλη να αφορούν συγκεκριμένα συστατικά ή να αφορούν συγκεκριμένες υποομάδες γυναικών, όπως εκείνες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού», εξηγεί η Δρ Κάρλα βαν Γκιλς που συμμετείχε στη μελέτη.
Επομένως η ανάλυση του γενετικού προφίλ ίσως αποτελεί τον μόνο τρόπο καθορισμού των διατροφικών συστατικών που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Πάντως υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά καθώς προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Στη δεύτερη μελέτη που διενεργήθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση 148.610 ενήλικοι μέσης ηλικίας 63 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια το 1982 και πάλι μεταξύ 1992-1993 αναφορικά με τη διατροφή τους, τη γυμναστική, το ιατρικό ιστορικό και άλλες συνήθειες.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα κρέατος που κατανάλωναν. Μέχρι το 2001 είχαν καταγραφεί 1.667 νέες περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου.
Τα άτομα που διαρκώς κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας είχαν 50% μεγαλύτερη συχνότητα ορθοκολικού καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστο κόκκινο ή κατεργασμένο κρέας.
Εν αντιθέσει, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών και ψαριών συσχετίστηκε με 20%-30% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, όχι όμως και του ορθού.
Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες κινδύνου, όπως το να είναι κάποιος υπέρβαρος, να μην γυμνάζεται και να μην τρώει φρούτα και λαχανικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα της ομάδας υψηλού κινδύνου έτρωγαν 55-85 γραμμάρια κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος καθημερινά.
Στο κόκκινο κρέας περιλαμβάνεται ο κιμάς, το βοδινό, το χοιρινό και το αιγοπρόβειο κρέας. Κατεργασμένα θεωρούνται το μπέικον, τα λουκάνικα, το σαλάμι και το ζαμπόν.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα ποιο συστατικό του κρέατος προάγει την καρκινογένεση. Αλλά εικάζουν ότι ίσως ευθύνονται οι τοξίνες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά.
Σε συνοδευτικό άρθρο ο Δρ Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σχολιάζει ότι «παρά τα αρνητικά αποτελέσματα για τον καρκίνο του μαστού, η μείωσης της αρτηριακής πίεσης και οι επιδημιολογικές αποδείξεις για μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι επαρκής λόγος κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών εν αφθονία.
Αναφορικά με τη σχέση ορθοκολικού καρκίνου και κατανάλωσης κόκκινου κρέατος η σύνεση στη κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου».