Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ανδρικού αντισυλληπτικού σε μορφή εμβολίου
Λονδίνο: Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό σε ενέσιμη μορφή είναι σχεδόν πραγματικότητα, μετά από αμερικανική μελέτη σε μαϊμούδες που κατέστησαν στείρες χάρη σε ένα εμβόλιο που επικεντρώθηκε στο σπέρμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.
Λονδίνο: Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό σε ενέσιμη μορφή είναι σχεδόν πραγματικότητα, μετά από αμερικανική μελέτη σε μαϊμούδες που κατέστησαν στείρες χάρη σε ένα εμβόλιο που επικεντρώθηκε στο σπέρμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Ο’ Ραντ ένεσε εννέα μαϊμούδες γένους αρσενικού κάθε τρεις εβδομάδες με την ανθρώπινη πρωτεΐνη Eppin, η οποία επικάθεται στο εξωτερικό στρώμα του σπέρματος.
Μετά την ανοσοποίηση, επτά από τις μαϊμούδες παρήγαγαν άφθονα αντισώματα κατά της Eppin και όλα τα πειραματόζωα απεδείχθησαν στείρα όταν ζευγάρωσαν με θηλυκές μαϊμούδες. Τα δυο τρίτα μιας άλλης ομάδας αρσενικών μαϊμούδων που ενέθηκε με ανενεργό ουσία απέκτησαν απογόνους όταν ζευγάρωσαν.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα αντισώματα προσδένονται στην Eppin και εμποδίζουν το σπέρμα να λειτουργήσει φυσιολογικά στη φάση της εκσπερμάτωσης. Πιστεύουν λοιπόν, ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να προσαρμοστεί ως μια μορφή ανδρικής αντισύλληψης.
«Είναι τα πιο θετικά στοιχεία που έχουμε δει μέχρι σήμερα, αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», σχολιάζει ο Δρ Μπερναρντ Ρομπάιρ ειδικός στην ανδρική αντισύλληψης στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Είναι ακόμα ασαφές, για παράδειγμα, αν το εμβόλιο είναι πλήρως ανατρέψιμο. Μόνο πέντε από τις επτά μαϊμούδες επανέκτησαν την γονιμότητά τους μετά την διακοπή των ενέσεων.
Μέχρι τώρα οι προσπάθειες δημιουργίας εμβολίου κατά του σπέρματος έχουν «παγκοσμίως αποτύχει» σημειώνει ο Δρ Ρομπάιρ. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι τα αντισώματα κατά των πρωτεϊνών του σπέρματος επηρεάζουν και άλλα κύτταρα στους όρχεις και προκαλούν φλεγμονές. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αντίσωμα «γαντζώνεται» στο σπέρμα χαμηλά στο αναπαραγωγικό κανάλι, αφήνοντας τους όρχεις ανεπηρέαστους.
Μια άλλη δυσκολία είναι ότι τα ανδρικά αντισυλληπτικά πρέπει να είναι 100% αποτελεσματικά για να είναι σίγουρο ότι κανένα σπέρμα δεν θα ξεφεύγει. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να παράγει αρκετά αντισώματα ώστε να ακρωτηριάζονται όλα τα χιλιάδες ή και εκατομμύρια σπέρματα σε κάθε εκσπερμάτωση.
Ως εκ τούτου η μελέτη για τα ανδρικά αντισυλληπτικά έχει επικεντρωθεί στην αλλαγή των ανδρικών ορμονών ώστε να σταματά η παραγωγή σπέρματος τελείως. Ήδη δυο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες δοκιμάζουν ένα ορμονικό δερματικό επίθεμα και ένα ενέσιμο διάλυμα. Αλλά οι ορμόνες επιδρούν σε όλο το σώμα και μπορεί αυτή η μορφή αντισύλληψης να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ένα αντισυλληπτικό σε μορφή εμβολίου μπορεί πράγματι να πλεονεκτεί αν χρειάζεται λιγότερο χρόνο από τις ορμονικές θεραπείες να δράσει, αφήνοντας την παραγωγή σπέρματος ανεπηρέαστη.
health.in.gr
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442